Da Tekfisk sist skrev om sløyemaskinen, var det solgt 23 «lopper». Fem måneder senere er ytterligere tolv enheter på plass om bord i den norske hvitfiskflåten.

Den glemte næringen

– Hvitfisknæringen er den glemte næringen, mener daglig leder i Havfront, Marius Strømmen.

Han sikter til at teknologien rundt effektivisering og automatisering i stor grad har kommet laksenæringen til gode. Det har selskapet ønsket å gjøre noe med.

Hektisk aktivitet om bord på «Senja», når ny sløyemaskin fra Havfront installeres. Foto: Jørn Mikael Hagen
Nergård sin «Senja» ved kai i Tromsø i går. Foto: Jørn Mikael Hagen

Ny installasjon på «Senja»

Mens Tekfisk snakker med Strømmen, er han og teknikere i ferd med å gjøre den andre installasjonen av Loppa100 for Nergård-konsernet. Returnerende kunder er et godt tegn, og denne gang er det tråleren «Senja» som får sløyemaskin fra Bremanger-firmaet.

Innspill fra kunder

– Vi har vært heldige med gode tilbakemeldinger fra engasjerte fiskere, sier Strømmen.

Kundene dekker alt fra nimetringer og skolefartøy til fabrikktrålere på 80 meter. Innspill fra næringen har blant annet gitt en ekstra sensor som takler fisk opp til 13 kilo.

– Den opprinnelige installasjonen har sensorikk som takler opp til tikilos fisk, forklarer han.

Se video av Loppa100 om bord på «Hauge junior» i fjor høst:

«Loppa200»

Når Loppa når går på land, er det som Loppa200. Ellers er det meste av funksjoner og størrelse likt forgjengeren. Den nye utgaven er fortsatt like lite plasskrevende, på drøye 1,2 meter ganger 58,5 centimeter.

– Der var mange som spurte etter en landbasert utgave, og tidligere i år ringte også Dønna fiskemottak og lurte på «om det var mye arbeid».

Effektiviserer bort en til to stillinger

Andre sikkerhetskrav for landfaste løsninger gjorde imidlertid at Havfront i det lengste utsatte overgangen. Gode erfaringer etter fire år til sjøs gjorde likevel utviklerne trygge på at produktet ville takle overgangen.

Den nye maskinen vil ifølge Havfront kunne effektivisere sløyeprosessen med en til to stillinger. Kapasiteten er på 20 fisk i minuttet. Ulikt andre automatiserte løsninger, både hodekapper og bukspretter den fisken. Vanligvis blir åpning av buken gjort manuelt.

Marius Strømmen, daglig leder i Havfront AS, viser frem en tidlig utgave av sløyemaskinen under en fiskerimesse. Foto: KJERSTI KVILE

Dønna fiskemottak første kunde

Mens Nergård havfiske sin «Kågtind II» var havgående pilotkunde på Loppa100, er det Dønna fiskemottak som får første installasjon av Loppa200.

Monteringen skal gjøres i september. Med en vekt på bare 205 kilo og fire skruer i bunn, er maskinen potensielt flyttbar.

– Sjarkene tar den første modellen på land mellom sesongene, sier daglig leder.

Hydraulisk drift også på land

Som sitt havgående søsken, krever også den nye «loppen» hydraulikk.

– Motorene er på 600 gram hver, forklarer han.

Tilsvarende, elektriske motorer ville veid 11 kilo. For et mottak på land vil installasjonen altså kreve en HPU, en hydraulisk drivkilde.

Loppa200
  • Fiskeart: Torsk, sei, hyse, lyr, lange, brosme, steinbit, rødfisk
  • Anbefalt fiskestørrelse: 1–12 kg rund vekt
  • Forbehandling: Strupekuttet
  • Kapasitet: Opptil 20 fisk/min
  • Energikilde: Hydraulikk
  • Oljemengde: 45–50 l/min tilgjengelig – 100 BAR
  • Elektrisk: 24V likestrøm (drift av sensorikk)
  • Vanntilførsel: – Forbruk: cirka 5 l/min. sjøvann eller ferskvann
  • Tilkobling: Slange id 10 mm

Dimensjoner: – Lengde: 1242 mm

Bredde: 585 mm

Høyde: 1270 mm

Vekt: 205 kg

Antall operatører: 1 person

Andre sikkerhetskrav

Sikkerhet i sjark og sikkerhet på land står fremdeles langt fra hverandre. Mens en dekksmontert maskin krever en enkel dødmannsknapp, måtte sensorikken på Loppa200 dobles, forteller Strømmen. Han understreker at maskinen ikke skal være farlig i utgangspunktet, men at de må forholde seg til ulike regelverk.

– Det må også være andre sikkerhetsavstander, og ekstra sensorer som stopper maskinen hvis den startes uten fastmontert deksel, slike ting.

Hør podkast med daglig leder i Havfront, Marius Strømmen:

Fire salg til Grønland

Det siste året har med andre ord vært brukt på møter med Arbeidstilsynet, og til å få maskinen til å møte regelverket. Samtidig har salget av «verdens minste sløye- og kappemaskin» gått godt til havs.

– Vi har blant annet solgt fire maskiner til Grønland, sier Strømmen.

Interesserte kunder fra Island, Færøyene, USA, Canada og Alaska må ennå vente litt.

– Vi ønsker å være trygge på erfaringene i Norge før vi ser ut over landegrensene.

Neste prosjekt blir en større, landbasert industrimaskin.

– Vi er allerede godt i gang, sier Strømmen.

Sikkerhetsregler om bord og på land er vidt forskjellige. Her fra montering om bord i Nergård sin «Senja». Foto: Jørn Mikael Hagen