Fiskeridirektoratets sjøtjeneste registrerte 15. november relativt mye død sild på bunnen av Skorpesundet i Kvænangen i Nord-Troms i forbindelse med forsøksfiske. Registreringen ble gjort om bord på fiskefartøyet «Katla» som er innleid av Fiskeridirektoratet for å undersøke mengden av torskeyngel i fjordene i Troms. Nå oppfordrer de sildefiskerne i området til større aktsomhet, melder Fiskeridirektoratet i en pressemelding fredag.

Direktoratet påpeker at det for tiden foregår et hektisk sildefiske i Nord-Troms og faren for uhell er stor.

Tonn med død sild

– Inspektørene fra Sjøtjenesten har dokumentasjon på hendelsen, og det er høyst sannsynlig sild som kommer fra sildefisket som har vært i området de siste dagene. Vi oppfordrer derfor sildefiskerne til å utvise større aktsomhet i fisket for å unngå slike hendelser, sier seksjonssjef i Fiskeridirektoratets Sjøtjeneste, Rolf Harald Jensen i meldingen fra direktoratet.

Fiskeridirektoratet anslår mengden av død sild på bunnen av fjorden i Skorpesundet til flere tonn i og med at den ene av to trålsekker som ble brukt i forsøksfisket ble revet av da trålen traff den døde silda. Den andre trålsekken ble fylt opp av død sild.

Følger fisket tett

– Vi vil vurdere om vi skal undersøke dette nærmere ved for eksempel å sende en ROV ned mot området der den døde silda ble funnet, sier Jensen.

Fiskeridirektoratet viser til at de forventer av sildefisket blir avviklet etter gjeldende reguleringer og at all overskuddsfangst blir overført til andre fartøy. De påpeker at fartøyene er selv ansvarlig for å få overført fangst til andre fartøy dersom de selv ikke har kapasitet til å ta hele fangsten om bord.

Fiskeridirektoratets sjøtjeneste og Kystvakten vil følge fisket tett framover, og hvis utfordringene vedvarer vil Fiskeridirektoratet vurdere å stenge områder for fiske.