Det melder HI på sine nettsider.

20. september skal fangstforsker Manu Sistiaga sammen med flere forskerkolleger om bord i fiskebåten «Vestbris».

Målet er å fange størje relativt nær land med not i Måløyområdet, der størjene skal lagres i merd.

Forbedre kvaliteten

Forskerne har en forsøkskvote på inntil seks tonn, i praksis 20–30 fisker.

– Klarer vi det kritiske punktet, å få størja oppi transportmerden, får vi til resten, sier Sistiaga.

Bakgrunnen for det spennende levendelagringsprosjektet er at det er komplisert arbeid for fiskerne å få størja om bord og avlive dem effektivt og skånsomt – noe som påvirker kvaliteten på kjøttet – og dermed prisen fiskerne får for størja.

Fangstforsker Manu Sistiaga Foto: Erlend A. Lorentzen / Havforskningsinstituttet

Sy kobling

Både størjenota og en sammenleggbar transportmerd på 140 meter i omkrets er utstyrt med hver sin halvdel av en overføringskanal – totalt en 12 meter lang «tunnel».

– Når fiskene er fanget i nota, må vi ut i lettbåt og sy sammen koblingen mellom not og merd. Dette har HI-forskere gjort før med makrell og sild. Det skal gå greit i fint vær, forklarer Sistiaga.

I merd hos Domstein

Forskerne må få fisken til å svømme inn i tunnelen og ut i transportmerden. Når størjen er sikret i transportmerden, skal den taues sakte til land av «Vestbris».

Størjene skal så overføres til en oppbevaringsmerd hos Domstein Sjømat i Runderheim ved Måløy.

Størjene skal så gå i merden en kort periode før de fleste slippes fri. Et fåtall fisker vil bli avlivet med ulike metoder som skal ivareta kvalitet, dyrevelferd og HMS.

Hvis de kommer så langt, vil forskere og fiskehandlere til slutt analysere kjøttet og sammenligne kvaliteten med fisken som er landet gjennom det kommersielle fiskeriet.

Mer lønnsomt

Sistiaga mener levendelagring kan gi et mer bærekraftig og lønnsomt størjefiske når det kan forsyne markedet jevnt og trutt med fisk av topp kvalitet.

– Det vil kunne gi bedre dyrevelferd, lønnsomhet, og kanskje gjøre det lettere å bygge opp det norske og europeiske markedet for makrellstørje.