Rederiet Gerda Marie AS kjøpte ringnotbåten «Kings Cross» fra Skottland før jul i fjor. Den hadde en Seapix-sonar installert om bord, men i begynnelsen var den bare til pynt.

- Det var en sonar vi ikke hadde hørt om før. Og det var så mye annet nytt i båten, så det ble nedprioritert, sier skipper Stein Magnar Melingen til Tekfisk.

Nå som den er tatt i bruk, får fiskerne et helt annet bilde av hva som befinner seg under havoverflaten enn med vanlig ekkolodd, forteller han.

- Vi ser mer av hvilken side av båten fisken står på og på hvilket dyp. Når de får det opp og gå, kan vi også se om det er annen fisk innblandet i stimen. Om de får til det, er de kommet langt.

Mer detaljert

Sonaren Seapix er utviklet av det franske selskapet Ixblue, som nå prøver å komme seg inn på det norske markedet. Det er en 3D multistrålers sonar, som gir fiskerne en 3D-modell som kan snus og vendes på. Aquabio er den norske forhandleren.

Daglig leder Berit Heltne i Aquabio forteller at sonaren gir svar på hvilke arter som befinner seg under båten, mengde fisk, distribusjon og hvor i vannsøylen den befinner seg.

– Sammenlignet med konkurrentene har den veldig mange flere smale stråler som kjøres ned med høy kraft. Det gjør at du detekterer detaljene mye bedre. Du får mer nøyaktighet i det du ser, sier Heltne til Tekfisk.

Oppløsningen skal være så god at sonaren kan skille ut ei reke på 300 meters dyp og fisk på 400–450 meter, opplyser hun.

Bilder fra «Gerda Marie» som viser at det er langt mer fisk på babord side av båten. Foto: Stein Magnar Melingen

Mange stråler

Seapixen er montert i skroget, i et kryss. De to «stripene» i krysset har 256 stråler hver, totalt 512 stråler.

– Strålene beveger seg og skanner. Krysset gir oss en unik mulighet til å gi så nøyaktig informasjon som mulig med 7 centimeters oppløsning i dekningsområdet. Når man ha et veldig godt grunnlag, får man også en god og riktig 3D-visning, sier Heltne.

Seapixen skal legge til rette for et effektivt fiske og rene fangster.

De to «stripene» i krysset har 256 stråler hver, totalt 512 stråler. Foto: Aquabio

Enda mer presist

Forrige måned kom en programvareoppdatering for sonaren. Melingen og kollegene har vært pilotkunde for programvareoppdateringen.

– En av tingene vi har fått tilbakemelding på er at Seapixen var komplisert å bruke. Det var high tech og litt vanskelig. Det har vi imøtekommet med den nye oppgraderingen, sier Heltne.

Melingen bekrefter at det hele er blitt enklere.

- Oppdateringen gjorde det mulig for oss dumme fiskere å bruke den, sier han med en latter. - Det er et avansert instrument. Vi har bare fått til å bruke noen få funksjoner. Men jeg er fantastisk imponert over det lille vi har sett til nå.

En stor endring etter oppdateringen er at antall stråler er økt fra 64 pluss 64 stråler til 256 pluss 256.

– Før kunne du få gjerne én stråle på hver fisk, nå får du flere stråler på hver fisk. Det gir sikrere skille for enkeltfisk, sier Heltne.

«Gerda Marie» kunne melde inn en norsk fangstrekord på 2550 tonn tobis i sommer. Foto: Bernt Sortland

Sild eller makrell

Noen fiskearter er imidlertid ikke så lette å skille. Hver fisk har nemlig et spesifikt responsområde i desibel, forteller Heltne. Makrellen har for eksempel en responsfrekvens på 58 desibel. Denne klassifiseringene er ikke gjort av Ixblue, men av havforskninger rundt om i verden.

Sild og makrell kan være utfordrende fordi responsområdet overlapper hverandre. Da kan maskinlæring være løsningen.

– Da kan du gjøre en kalibrering, der du gjør noen kast og kontrollerer sonardataen med fasiten når du tar den opp. Deretter har du en selvlæringsprosess på systemet, sier Heltne.

Fant trål på 450 meters dyp

På en tur vest av Irland tidligere i år fikk Melingen virkelig øynene opp for teknologien.

- Vi så kolmuletrålen til en annen båt. Vi fant den på 450 meters dyp, 150 meter foran oss. Det var da vi begynte å skjønne at her er det mange muligheter. Det høres nesten for godt ut til å være sant, men vi har opplevd det.

Trålen ble berget og levert til eierene.

Stein Magnar Melingen mener at dersom franskmennene lykkes, er det en teknologi fiskere har drømt om som er under oppseiling.

- Det er en kostbar teknologi, men jeg tror fiskerne er villige til å investere hvis det viser seg å bidra med det de sier. Om de får til dette med størrelse og innblanding av annen fisk, så er det fantastisk.

1,2 millioner

Nergårds tråler «J Bergvoll» og ringnotbåten «Rav» fra Peter Hepsø Rederi har også fått installert Seapix. Frysertråleren «Atlantic Viking» av Ålesund fikk sonarsystemet i august. De får oppgradert programvaren nå.

Det er først og fremst trålere og ringnotfartøy som har tatt det i bruk, men Heltne er overbevist om at det passer for andre redskaper også, for eksempel line.

Prisen gjør dog at systemet kanskje ikke er for alle.

Ett system koster rundt 1,2 millioner, to koster cirka 2 millioner, mens prisen på tre systemer ligger på mellom 2,8 og 2,9 millioner kroner avhengig av eurokursen.

- Men kostnaden kan inntjenes raskt av norske mellomstore og større fartøy, mener Heltne.

Berit Heltne, daglig leder og medeier i Aquabio. Foto: Kjersti Kvile

Tror på salg

Aquabio ble startet av Mikkel Straume i begynnelsen av 2019. I september i fjor ble Berit Heltne med på laget.

– Det begynte med at vi skulle videreutvikle denne sonaren mot akvakultur. Men så ønsket de at vi skulle ta fiskerimarkedet i tillegg, sier hun.

Ixblue begynte testingen av sonaren i 2011. I 2016 var den klar for markedet. Foreløpig er systemet montert på cirka 95 båter for fiskeri og forskning. Blant dem er det fire norske båter, men Heltne har tro på at dette tallet skal stige.

– Jeg er helt sikker på at kommer opp i 25 båter innen utgangen av 2021.

– Hvor bra er det?

– Kjempebra.

Flere markeder

På referanselisten finner man en båt fra det japanske havforskningsinstituttet, et fartøy i den franske marinen og fiskebåter fra blant annet Færøyene, Storbritannia, Frankrike og Spania.

– Vi har gått rolig frem og bygger stein på stein, men vi ser at responsen er formidabel. Når vi da også kan vise til norske kunder, så har det selvfølgelig en positiv effekt, sier Heltne.

Aquabio er også i gang med et prosjekt der de skal videreutvikle sonaren til bruk i oppdrettsnæringen.

– Vi skal være salgskanal for Ixblue. Vi begynner med fiskeribiten, men vi har tilgang til mer eller mindre hele porteføljen deres, så det kan bygges på.