Trenger du noe å lytte til i påsken? Hør på podkast da vel! Vi gir deg oversikten over podkastene Tekfisk har hatt så langt i år.

Forrige uke hadde vi vår første koronarelaterte podkast. Kapteinene Aron Håpoldøy og Tommy Steffensen ble nemlig kalt hjem fra Nord-Afrika da pandemien var et faktum. Her får du høre hva de har tenkt å gjøre mens «Dr Fridtjof Nansen» ligger i Bergen, og du får med deg noen gode råd mot brakkesyke på kjøpet:

18. februar arrangerte vi Tekfisk Direkte og temaet var laksen som lever i lukkede anlegg. Her kommer de seks podkastene om perler på en snor:

2020 startet vi med et intervju med FoU-sjef Björgólfur Hávarðsson i NCE Seafood Innovation Cluster. Han gjorde et forsøk på å se i krystallkulen for året som skulle komme, men forutså naturlig nok ikke krisen som skulle komme. Du får imidlertid også en oppsummering av det viktigste som skjedde på teknologifronten i 2019:

Fisker Kristoffer Trellevik gjør god butikk av havforskning. Som referansefisker lengdemåler han fisker og henter ut øresteiner som sendes til havforskere i Bergen. Referansefiskerne kan spille en enda viktigere rolle, nå som flere forskningstokt må avlyses på grunn av koronapandemien. Hør mer om hva Trellevik håper han bidrar til i havforskningen:

Vi har også snakket med leverandører av fiskefabrikker. Først ut var salgsleder Oddbjørn Følsvik i PE Bjørdal som fortalte hvordan produksjonen deres blir mer og mer automatisert. I fjor høst automatiserte de produksjonen ved å investere i 3D-modellering. Modellen av fabrikken kjøres inn i maskinene og gir grunnlaget for skjæring og knekking av stålet:

Også hos islandske Marel er automatisering en viktig brikke. Administrerende direktør Sigurdur Olason i Marel Fish. Selskapet har blant annet opprettet kontor i Seattle for å være nærmere verdens store teknologiselskaper som Microsoft og Amazon:

Den mest populære podkasten så langt i år er intervjuet med industridesigner Ben-Tommy Eriksen i Andfjord Salmon. Selskapet skal produsere 10.000 tonn laks på land. Andfjord Salmon går mot strømmen og satser på gjennomstrømmingsanlegg. Et helt år tok det å utvikle teknologi for å sørge for at vannet skal gå inn og rett ut igjen. Laksen skal dermed ikke stå i strøm:

Hos batterifabrikken Corvus Energy i Bergen har robotene tatt over. Allerede i 2018 leverte batterifabrikken en pakke på 270 kilowatt på linebåten «Geir», og administrerende direktør Geir Bjørkeli er stolt over de referansene de har i fiskeflåten.

Vulkanen til Vard Aqua skal stoppe alger og lakselus. Omtrent hver fjerde merd i Norge har en miljølogger fra selskapet, og nå håper de at oksygenvulkanen også slår an. Her kan du høre salgsleder Svein Arve Tronsgård fortelle om begge deler: