Kongsberg Maritime er valgt av den norske Rimfrost til å levere skipsdesign og en omfattende, avansert utstyrspakke til et 120 meter langt nytt og bærekraftig krillfartøy. Det går frem av en pressemelding torsdag morgen.

Kontrakten er tildelt i flere faser gjennom 2020, siste del ble signert i september. Kontraktsverdien for Kongsberg Maritime er totalt i overkant av 200 millioner kroner. Det nye krillfartøyet skal, som tidligere omtalt hos Tekfisk, bygges av norske Westcon og er forventet å være i drift i løpet av 2022.

Skal sette en ny standard

Nå er det klart at det nye fartøyet får Kongsberg Maritime design, og skal utstyres med teknologi som ifølge pressemeldingen skal sette en ny standard for krillfisking i Antarktis, både med tanke på bærekraft og ressursutnyttelse. Skipet blir bygget i tråd klassenotasjonen Clean Design og IMOs Polar Code.

Den integrerte utstyrspakken fra Kongsberg Maritime inkluderer fremdriftssystem, styremaskin, dekksmaskineri, elektroløsninger, automasjon og telekommunikasjon. En Fishmaster integrert broløsning som kontrollerer navigasjon, fiskeleting, fangstkontroll og kommunikasjonssystemer vil også bli levert av selskapet. Flere tradisjonelt hydrauliske systemer er erstattet av elektriske løsninger med mindre fare for forurensning.

Det eneste av sitt slag

– Dette er det eneste fartøyet i verden der både helsekost og kosttilskudd blir produsert om bord umiddelbart etter fangst. Vi tror at skipet vil revolusjonere krillfiske i Antarktisk, uttaler administrerende direktør i Rimfrost, Stig Remøy, i pressemeldingen.

Reder Stig Remøy satser stor på krillprodukter. Foto: Arkivfoto Einar Lindbæk

– I dette prosjektet er vi involvert i alt fra overordnet design til produktdetaljering, og det har gjort det mulig å utvikle et fartøy som er skapt for en ny fremtid. Kontrakten betyr dessuten mye for arbeidsplasser i det maritime miljøet på Sunnmøre da mye av utstyret vil produseres på våre anlegg her, legger administrerende direktør i Kongsberg Maritime, Egil Haugsdal, til i meldingen.

Les også:

Remøy bygger nytt krillfartøy til en milliard. – En gledens dag

MMC First Process leverer til Rimfrosts nye krilltråler