Det mener i alle fall Håkon Kristiansen, en av gründerne bak agnsatsingen.

– Agnet er et resultat av at vi har studert dypvannsreker i omtrent halvannet år, både under kontrollerte forhold på land og i fiske, sier han til Tekfisk.

Arbeidet med agnet som har fått navnet Soft Bait, startet vinteren i fjor. Da dro de rundt 700 hal, ifølge gründerne selv, – og fikk 60 reker. Altså et voldsomt slit for ingenting. Kristiansen og kollegene så også at lus og slimål var et problem i fisket.

Begynte på land

Deretter begynte arbeidet med å utvikle agnet. Det ble gjort ved å prøve ut ulike versjoner i saltvannskar på land.

– Vi testet mange ulike ingredienser og studerte hvordan rekene oppførte seg og reagerte da de fikk kontakt med agnet, sier Kristiansen.

En prototyp ble deretter forsøkt ut i fiske. I en lenke på åtte teiner ble annenhver egnet med Soft Bait og sild eller pellets.

– På samtlige tester fikk vi åtte til elleve ganger så stor fangst sammenlignet med annet agn. Testene har vært enkle, men så ærlige som det går an, sier Kristiansen.

Bildet viser fangstene gründerne i teingeagn.no har fått med sild som agn (t.v.) og med Soft Bait. Foto: Pressefoto

Godt med reker, lite slimål

Hobbyfisker Lasse Gjengstø er en av dem som har testet ut agnet i rekefiske sammen med kompisen Gunnar Flygel. Han har fisket etter reker med teine innerst i Ofotfjorden i omtrent et år.

– Jeg ble overrasket, for jeg er en sånn som har litt skeptisk til stort sett alt. Men det fisker mye, mye bedre, og vi får ikke så mye slimål som vi har vært plaget med, sier han.

De to fritidsfiskerne ligger nå på rundt 1 kilo per teine. Tidligere har de brukt sild som agn. De beste fangstene de hadde med det var på sommeren, og da lå de på rundt 1,2 kilo per teine.

– Vi fisker halvt med sild og halvt med det nye agnet. Vi ser forskjell for hver teine som kommer opp, sier Gjengstø.

Gunnar Flygel og Lasse Gjengstø har teinefisket reker i rundt et år. Foto: Lasse Gjengstø

Stor interesse

Utstyrsleverandøren Frøystad, som har utviklet en teine for rekefisket, står for salget. Produktet ble lansert forrige uke og skal også fungere godt for å trekke til seg hummer og sjøkreps.

– Vi ser at dette er et agn som gjør at du blir kvitt både slimål og lus og i tillegg fisker veldig bra, sier Hallgeir Frøystadvåg, salgsleder i Frøystad.

Han forteller at interessen har vært stor for agnet. Omtrent halvparten av den første produksjonen er solgt, forteller han. Det er snakk om noen hundre kilo.

– Vi starter i det små, men ser at det er stor interesse og er klare for å øke på for å serve markedet, sier han.

Sommermaten er reddet. Foto: Lasse Gjengstø

Store muligheter

Bakgrunnen for prosjektet er at Kristiansen har merket en økende interesse for å fiske reker med teine.

– Dette er et ungt fiske som har lidd litt under at det er vanskelig å få gode fangster, sier han.

Selskapet sikter seg inn mot fritidsfiskere, men også yrkesfiskere etter hvert.

– Vi mener jo at det er store muligheter for verdiskaping innenfor sjøkreps og hummer og kanskje reker på sikt, sier Kristiansen.

– Hvor mye penger har dere brukt på å utvikle agnet?

– Nok. Vi har brukt godt med tid og penger for å utvikle et agn som utgjør en forskjell.