Mannskapsbytte og koronakarantene gjorde at forskningsfartøyet «Johan Hjort» ikke bare dro på tokt åtte dager senere enn planlagt. De gjorde også toktet «baklengs».

Så an usikre data

Da Tekfisk sist snakket med toktleder Knut Korsbrekke, var han bekymret for hvordan både forsinkelse og avstand mellom de parallelle kursene ville påvirke dataene fra toktet.

Årets tokt startet i Austnesfjorden, og fortsatte utover. Koronabestemmelser gjorde at både mannskapsbytte og toktstart ble en drøy uke forsinket.

Usikkerhet i mengdeindeksene for tokt kan få konsekvenser for neste års kvoteråd.

«Johan Hjort» i gang med skreitoktet 2020 utenfor Lofoten. Foto: Rune Ervik

Det internasjonale havforskningsrådet (ICES) kommer med sitt kvoteråd i juni.

Koronasituasjonen vil også sette sitt preg på kvoterådene. Frem til 1. juli vil alle møter skje digitalt, men inntil videre skal kvoterådene komme som før.

Halvveis i toktet

Nå er forskerne halvveis i toktet. Sist lørdag kom de over den største ansamlingen av skrei de har sett, skriver Lofotposten. Deres journalist har snakket med toktleder Knut Korsbrekke, som anslår at syv millioner skrei hadde samlet seg på et lite område.

Havforsker Knut Korsbrekke. Foto: Silje Helene Nilsen

«Skreiflo» er betegnelsen forskerne gir disse ansamlingene de ser med ekkoloddet, og de varierer fra noen tonn til flere tusen tonn torsk.

Skreitoppen i april

Gytetoppen er tradisjonelt rundt første april, og torsken er nå midt i gytingen i Lofoten. Kysttorsken gyter noe senere enn skreien.

Forskerne kartlegger skreiens vandring med ekkolodd og hvor den er i gytingen med blant annet en egghåv. Det tas også trålprøver for å bestemme alder, og for å se hvor god mattilgangen har vært, skriver Lofotposten.

Fjorårets skreitokt med «Johan Hjort» fulgte dette mønsteret. Foto: Johan Hjort

Skreiflo og store verdier

– Om kvelden 28. mars traff vi på den største ansamlingen av skrei vi noen gang har sett. Inne på Henningsværstraumen fant vi ei skreiflo som inneholdt millioner av fisk.

Korsbrekke følgende gir regnestykke: «Mellom femti og seksti tusen tonn fisk på et område som er to til tre kvadratkilometer betyr syv millioner fisk med en gjennomsnittsvekt på rundt åtte kilo».

Korsbrekke anslår «gateverdien» til rundt seks milliarder.

Torsk fra et tidligere skreitokt. Foto: Havforskningsinstituttet / Knut Korsbrekke