Ideen fikk Omar Sørvik på fiske i Sørishavet for rundt ti år siden. Hval stakk av med store deler av fangsten, og Omar laget en tidlig prototype som ble testet ut allerede da.

- Etter det satt han på tegnebordet og skisserte de første versjonene av Sago Extreme, men det stoppet litt der. Han er en mann med mange jern i ilden. I tillegg til lange perioder på jobb i Sørishavet, har han fiskebåt hjemme. Tiden strekker ikke til, sier Ingunn Elise Sørvik.

Bærplukker til havs

Datteren er nå daglig leder i Sago Solutions som hun driver sammen med søsteren Linn Solveig, med Omar som teknisk sjef.

- Vi har hatt en prototype i papp liggende på stuebordet hjemme hos mamma og pappa, og har hørt om produktet og problemet i mange år, sier Ingunn Elise.

Konseptet deres ligner en slags bærplukker til havs. En tre meter lang aluminiumskonstruksjon er med linen ned på 1300 til 2000 meters dyp. Linen går gjennom enheten, som har fått navnet Sago Extreme, der fisken blir løsnet fra krokene og bevart. Når linen blir dratt opp til båten, er fisken beskyttet mot hval de måtte treffe på veien opp. 

- En vil heller ikke miste fangst på grunn av andre faktorer som rykk på linen eller mye bevegelse i sjøen, sier Ingunn Elise.

Slik ser den patenterte løsningen ut. Foto: Sago Solutions

De to søstrene meldte seg på et oppstartskurs i regi av Atheno på Stord for et par år siden. Der fikk de bekreftet at ideen til Omar kunne passe fint inn i en gründerbedrift.

- Vi heiv oss rundt, begynte å utvikle ideen videre, og fikk med oss Innovasjon Norge på laget, sier Ingunn Elise. 

Tannfisk i Sørishavet

Sago Extreme er i første omgang utviklet for fiske av tannfisk i Sørishavet. Der er det et omfattende problem at hval spiser og ødelegger fangsten på vei opp.

- Tannfisk er en veldig ettertraktet fisketype, med høye priser. Nå ligger den på 33 dollar per kilo. Det er en stor fisk, og dermed en verdifull fangst, sier Ingunn Elise. 

Brødrene Stig og Kjell Magne Ervik dro inn et

fra tannfiskvirksomhet i Sørishavet i fjor.

Tannfisken kan bli opp til to meter lang og nå en vekt på opptil 160 kilo. Den beskrives som  en krysning mellom kveite og breiflabb.

Familiebedriften

tidligere i år, men nådde ikke helt opp i konkurransen mot . Det å være nominert, har likevel åpnet mange dører for Sago Solutions.

- Det har skjedd mye spennende etter NorFishing-messen. Vi har blant annet blitt invitert ned til Tasmania for å presentere konseptet for Colto, en gruppering som inkluderer både fiskeflåten og leverandører som jobber for et bærekraftig og stabilt fiske etter tannfisk. Vi ser frem til å møte bransjen, og lære av deres erfaringer, sier Ingunn Elise.

Fiskere i Alaska har også tatt kontakt. 

- De fisker etter sabelfisk og blåkveite, og har et vanvittig problem med hval. De etterspør en prototype som er tilpasset deres fiskeri og båter, sier den daglige lederen.

Omar Sørvik hadde den opprinnelige ideen til Sago Extreme. Her testes en pilotversjon. Foto: Sago Solutions

Testet med egen båt

Underveis har de gjennomført en rekke pilottester med egen fiskebåt. Gründerne har også testet verktøyet på blåkveitefiske på Tromsøflaket. Også her er det et problem at

.

- Det har vært funksjonstester, optimalisering og justering. Vi er såpass sikre på produktet nå at vi vil teste i mer reelle forhold, sier den daglige lederen.

Omar og en representant for Fiskevegn, som Sago Solutions samarbeider med, blir med på fiske i Sørishavet for å teste Sago Extreme tidlig til neste år. Foreløpig er det ikke bestemt hvilken båt de blir med på.

- En slik test må planlegges nøye, ettersom båtene er ute i så lange strekk om gangen, sier Ingunn Elise.

Hun synes det er givende å jobbe i en familiebedrift.

- Det er et privilegium å være med og utvikle både produktet og bedriften sammen. Vi har lært mye av hverandre, og det har vært spennende å komme inn i fiskeribransjen, sier hun.

Familiemiddager

Ingunn Elise har bakgrunn innen markedsføring og administrasjon, mens Linn Solveig er utdannet industrirørlegger og fagskoleingeniør, og har lang erfaring fra verftsindustrien. Omar har 40 års erfaring som fisker i ulike deler av verden.

- Blir det mye snakk om Sago på familiemiddagene?

- Det er helt rett. Vi er ikke så flinke til å skille mellom møtevirksomhet og familiesammenkomster. Det glir gjerne over i hverandre.

Linn Solveig Sørvik, med-gründer i Sago Solutions. Foto: Sago Solutions

Må tilpasses

Hver line vil ha flere enheter av Sago Extreme, avhengig av fangsten og lengden. Utstyret vil bli tilpasset de ulike båtenes behov og fasiliteter om bord.

- Det er mange hensyn som må tas i betraktning når produktet skal fungere optimalt både om bord og på dypet, sier Ingunn Elise.

Gründerne gjør det de kan for å sikre seg mot uhell.

- Alt fiskeutstyr som skal brukes i sjø, må også ta høyde for at utstyr kan gå tapt. Dersom en line ryker har vi designet det slik at Sago Extreme vil henge fast på linen hvis en har mulighet til å hale fra motsatt ende. Vi gjør også nødvendige tiltak for å unngå spøkelsesfiske og velger materialer som er nedbrytbare i sjø, sier den daglige lederen.

Luker som spretter opp og gasspatroner som løfter konstruksjonen er noen av løsningene de ser på.

- Vi er i dialog med forskere for å finne den beste metoden, det er mange forslag på blokken per i dag, sier Ingunn Elise.

Her er video som viser konseptet: