Bilder av dyr som hadde satt seg fast i garn gjorde inntrykk på Sintef-forsker Tone Berg. 

- Jeg tenkte at dette måtte være noe Sintef Digital kunne klare å løse. Vi jobber med alle typer sensorer, sier Berg til Tekfisk.

Sammen med kollega Odd Trandem gikk hun i gang med å utvikle en løsning som skal gi beskjed om hvor tapte fiskeredskaper befinner seg.

- Vi har laget en «tag» som man kan feste på et redskap, forteller Berg.

Sender unikt signal

Det finnes fra før sendere som gir posisjon og informasjon fra sjøen, men de bruker store batterier, noe Sintef-forskerne ville unngå.

- Hvis du mister garnet, og ikke finner det igjen før batteriet er tomt for strøm, får du et ekstra miljøproblem, sier Berg.

Dermed har de utviklet en teknologi som er basert på refleksjonsprinsippet. Tagen som festes til redskapet har en helt unik ID, som en mottaker kan fange opp, litt som et ekkolodd. 

- Du må ha en sentralenhet som sender ut et signal. Når det signalet treffer tagen, blir det reflektert, og sendes tilbake med en ID, som sier noe om hvilken spesifikk transponder du har truffet, forklarer forskeren.

Den unike tagen lager et ekko som kan skilles fra andre ekko. Dermed vet en fisker som leter etter garnet sitt at ekkoet ikke kommer fra en fiskestim eller andre ting.

Her blir teknologien testet i Baklidammen i Trondheim i august.  Foto: Thor Nielsen, Sintef/Gemini

Tåleevne er blant det han trekker frem.

- Dette vil være en investering for fiskerne som skal putte det på garna, og da må det være lettvint å bruke, og tåle alle arbeidsoperasjoner og de mekaniske påkjenningene det vil være utsatt for i helt vanlig fiske, sier Langedal.

I tillegg må det fungere slik at man slipper å lete rundt spesielt lenge før man finner fiskeredskapene.

- Det må ha god rekkevidde og bra nøyaktighet, slik at vi eller fiskerne får stedsangivelse. Det er en ganske tøff vei å gå, sier seniorrådgiveren.

Han har samtidig tro på at Sintef-forskerne kan få det til.

- De har en kapasitet og en forståelse og en ryggsøyle til å bære frem et sånt produkt.