Furuno lanserer en ny løsning, kalt Lost Gear Finder. Det er en løsning der en sensor, eller en såkalt transponder, festes til bruket. Om bord installeres en sender, samt prosessor og skjerm. Ved tap av bruk kan man lete ut fra posisjonen hvor bruket ble satt, eventuelt ut fra registrert posisjon for tapt bruk.

Kan se hvor bruket flytter seg

Effektiv rekkevidde for senderen er på hele 5000 meter, ifølge en pressemelding fra Furuno.

- Løsningen gir fiskere mulighet til å finne igjen bruk som de mister, men det gjør også at de kan se hvordan bruket flytter seg. Det gjør det lettere for dem å treffe med bruket der de ønsker å ha det, sier Kjell Almås, ingeniør i Furuno til Tekfisk.

Dette er transponderen til Lost Gear Finder, en løsning for å finne tapt fiskeredskap fra Furuno Norge. Foto: Kjersti Kvile

Presentasjon i 3D

Systemet vil kunne integreres med Furuno TimeZero kartplotter. Her vises posisjonen i kartet og man kan i tillegg får en 3D-presentasjon av bunnforholdene der bruket ligger.

Den foreløpig siste testen av løsningen var mandag denne uken, og systemet ble lansert på fiskerimessa Bluefish i Ålesund.

Transponderen ble plassert på 400 meters dybde, og så gikk de med båt i området for å dokumentere rekkevidden. De nådde 2500 meter - da møtte de fjell og måtte snu.

Tiden er nå

Transponderen ble utviklet allerede for fire år siden, men det er først nå den virkelig blir testet.

- Vi har hatt mye annet å holde på med, men vi ser at dette blir mer og mer aktuelt, sier Almås.

Hittil har de laget tolv prototyper. Nå vil de gjøre flere tester, denne gang på en fiskebåt, så de får prøvd den ut i det virkelige liv.

Ingeniør Kjell Almås og markedssjef Linda Wiik i Furuno Norge. På den øverste skjermen bak dem vises tracken til fartøyet de brukte under tester av Lost Gear Finder. Foto: Kjersti Kvile

Etterspurt av forvaltningen

Almås forteller at Fiskeridirektoratet har vært svært ivrige på en god løsning for å finne tapte fiskeredskaper.

Det er nemlig et stort problem, og senest i august hentet «Liafjord» opp 1200 snøkrabbeteiner fra havbunnen i Barentshavet.

- Fiskeridirektoratet har vært på oss i to år for å lage et slikt system, sier ingeniøren, som tror at den vil kunne være i kommersiell bruk innen neste års ryddetokt.

Flere løsninger

Resqunit har utviklet en flyteenhet som gjør at teiner ikke lenger kan mistes. Mens Ocean Space Acoustics står bak PingMe, en løsning som skal gi beskjed om hvor tapte fiskeredskaper befinner seg.