På et kontor hos Fiskeridirektoratet i Bergen ligger en haug med merker klare for årets stangfisket etter makrellstørje.

I løpet av høsten vil sportsfiskere prøve lykken for å prøve å få merket flest mulig av det som er den største tunfiskarten i verden.

Strenge kriterier

Seniorrådgiver Maja K. Rodriguez Brix i Fiskeridirektoratet forteller at de har vært «ekstremt strenge» i utvelgelsen av fiskerne.

– Det finnes mange dyktige sports- og rekreasjonsfiskere i Norge, men som ikke har akkurat denne erfaringen. En del ble sjaltet ut, sier hun.

Mange interesserte

De har blant annet satt krav til sneller, stenger, båt og seletøy. Fiskerne skal ha erfaring med innhaling av stor pelagisk fisk og lagleder må ha betydelig erfaring med stangfiske etter store tunfiskarter. Her kan du se den lange listen over krav.

Direktoratet fikk i utgangspunktet inn 23 søknader. 16 lag var godt kvalifiserte, og Brix forteller at tre av lagene var i en klasse for seg. Blant de øvrige søkerne ble det loddtrekning om den siste plassen.

I gang i august

Sportsfisker Morten Ruud fra Eidsvoll skal lede ett av lagene.

Planen er å starte fisket fra Bakkasund i Austevoll rundt 18. august, og å holde på gjennom september.

Ett tonn makrellstørje er satt av til døde eller døende fisk, i tilfelle noe skulle gå galt.

– Vi håper jo at det ikke blir noen død fisk. Det bør det i utgangspunktet ikke bli, sier Ruud.

Dette er fra en av testturene et av laget til Morten Ruud har gjort i forkant. Foto: Privat

Må taues

Det er spesielt viktig hvordan fisken håndteres ved båtsiden etter at fiskerne har fått den opp.

– Den må taues etter båten etter at du har fått ut kroken for å få den kvikk igjen, forteller Ruud.

Da fester de en annen liten, kraftig krok i underkjeven festen med tau, og fisken kan slippes ut uten å ta den inn til båten igjen. Når den begynner å slå litt med halen, retter seg og får igjen fargen, kan den slippes ut.

Få båter på stort område

De er cirka 20 mann på laget, som skal bytte på å fiske. Ruud vil være med som lagleder hele veien. Han har fisket tunfisk og annen stor pelagisk fisk mange steder i verden.

Den største utfordringen, tror han, er at de bare er fire båter.

– Det er store områder som skal dekkes, og du er avhengig av å se fisken fysisk i overflaten. Vi er trenger å få suge informasjon både fra yrkesbåter og andre som observerer størje.

Han forteller at sportsfiskerne skal ha en facebookgruppe de skal oppdatere underveis, og han håper at også yrkesfiskerne som skal delta blir med der.

Spaghettimerker er lettere å sette på og mye billigere enn et satellittmerke. Foto: Maja K. Rodriguez Brix/Fiskeridirektoratet

Kunstig agn

I Norge er det ikke lov å fiske med levende agn. I fjor fikk Havforskningsinstituttet dispensasjon fra dette mot slutten av et forskningsfiske, men det blir neppe aktuelt i år.

Ruud og lagkameratene vil dorge med såkalt «spreader bar» i stål. Redskapet ser ut som en kleshenger, forklarer fiskeren, med 18 ganske store gummiblekkspruter og en krok i den bakerste.

– Vi har troen på at vi skal knekke koden med spreader bars. Da bør det være muligheter.

Viktig dokumentasjon

Det er kommet en ny bestemmelse i regelverket til Den internasjonale kommisjon for bevaring av atlantisk tunfisk (ICAAT), og det er det som gjør at Fiskeridirektoratet kan gjennomføre dette merkefisket.

– Det er viktig å få dokumentert hvor mye størje det er i norske farvann. Med kvoten vi har nå, er det åtte kommersielle fartøy som kan fiske i år, sier Brix i Fiskeridirektoratet.

Hun viser til at merke- og slippfisket ikke vil ta noe særlig av den norske kvoten, men at det kan gi verdifull informasjon.

Her kan du høre podkast med havforsker Leif Nøttestad fra i fjor. Han tror den norske størjekvoten vil øke de neste årene:

Nasjonal dugnad for norske rettigheter

Fiskerne skal rapportere inn informasjon etter hver tur de har vært ute.

Håpet er at hele sportsfiskermiljøet vil slenge seg på og bidra med observasjoner av størje.

– Det er store ord, men vi håper på en nasjonal dugnad. Det er veldig viktig for akkurat den fisken. Vi slåss virkelig når det er årsmøte i ICAAT for at Norge skal få høyere kvote, og da hjelper alt vi kan få dokumentert, om det så bare er observasjoner, sier Brix.

Snellene de skal bruke er ombygde Shimano Tiagra 80 sammen med 130-180LB stenger fra Seeberg AS samt Melton i USA. Foto: Privat

Ikke den helt store effekten

Størjene skal merkes med såkalte spaghettimerker. Navnet har de fått rett og slett fordi de ligner på spaghetti.

Den er lettere å sette på og mye billigere enn et satellittmerke, som sender data underveis. Med disse merkene er forskerne avhengig av at fisken fanges igjen. Først da kan de få informasjon om hvorvidt fisken har vokst, og om hvor den har gått.

– Det blir jo gjenfanget ganske mye fisk når du gjør det over flere år, men det er klart at ett prosjekt med fire båter i en sesong, neppe vil ha den helt store effekten, sier sportsfisker Ruud.

Nytt prosjekt i 2020

I fjor gjennomførte Havforskningsinstituttet et stort merkeprosjekt der størje ble tatt på stang.

I år fikk de ikke penger til å gjennomføre noe lignende, men havforsker Keno Ferter er med for å følge opp fiskerne underveis.

Planen er å ha et nytt, stort merkeforsøk igjen neste år.

– Men det er greit å samle mer erfaring med dette merke- og slippfisket i år, sier Ferter.