Miljøstiftelsen Bellona, Sjømat Norge og syv selskaper i fiskefôrindustrien går sammen for å redusere klimautslippene for norsk laks. Samarbeidsplattformen har fått navnet «Råvareløftet». Målet er at den nye satsingen skal bidra til store kutt i klimagassutslipp, skape nye norske arbeidsplasser og videreutvikle havbruksnæringen, står det i en pressemelding fra Bellona og Sjømat Norge.

Samarbeidspartnerne er Bellona, Sjømat Norge, Aker Biomarine, BioMar, Calanus, Cargill, Hordafor, Skretting og Mowi.

De skal nå sette fart på utviklingen av nye råvarer til fiskefôr.

Viktig for miljøet

Fôr til norsk laks står for omtrent 75 prosent av alle klimagassutslippene for laks som ikke fraktes til markedet med fly.

Den sentrale utfordringen for fiskefôrindustrien frem mot 2030 vil være å levere stabil tilgang på nok og bra nok råvarer til fiskefôr, samtidig som man sikrer lavere klimagassutslipp og økt bærekraft.

Samarbeidspartnerne bidrar med ekspertise, data og ressurser inn i samarbeidet.

Krever samspill

- Vi har tro på at norsk produksjon av nye råvarer til fiskefôr kan være starten på et norsk grønt industrieventyr, sier Joakim Hauge, leder for Bellonas bioprogram og prosjektansvarlig for Råvareløftet, i meldingen.

Han mener fôrspørsmålet ikke kan løses av enkeltaktører alene, men vil kreve samspill mellom næringsliv, myndigheter, forskningsmiljøer og andre aktører innen miljø og bærekraft.