Det hybride 8 03-designet er en videreutvikling av flere velprøvde løsninger fra Vard, og selskapet sier i en pressemelding at det er «designet for å imøtekomme høye krav til fiskehelse, effektivitet og miljøvennlig drift».
Andre kvartal i 2022
Total lengde blir 81 meter, med en bredde på 16,7 meter. Det vil være innredet for et mannskap på 25, i hver sin lugar. Det er Vard sin designavdeling Vard Design i Ålesund som har tegnet det hele. Planen er overtagelse fra Vard Brattvaag-verftet i andre kvartal i 2022.
Fartøyet har vært gjenstand for et tett samarbeid mellom Framherji og Vard, med øye for bruk av grønn teknologi om bord.

Hybride løsninger
Lastekapasitet for frossenfisk er 2000 kubikkmeter, fordelt på to dekk. Drivstoffkapasiteten vil være 950 kubikkmeter.
Fremdriftssystemet er både diesel-mekanisk og diesel-elektrisk. Vard Electro sitt SeaQ Energy Storage System og SeaQ Power Management System skal styre energiforbruket.
På broen regjerer Vard sin SeaQ Bridge-løsning, som gir eget oppsett for hver bruker.
På Færøyene er det P/F Akraberg, et datterselskap av Framherji, som er mottaker av hekktråleren.
Design: Vard Design
Type: VARD 8 03
Verft: Vard Brattvaag
Verft, skrog: Vard Braila, Romania
Rederi: P/F Akraberg/Samherji, Færøyene
Fremdrift: Diesel-elektrisk og diesel-mekanisk
Energilagring: SeaQ Energy Storage System
Energistyring: SeaQ Power Management System
Lengde: 81 meter
Bredde: 16,7 meter
Lugarer: 25
Drivstoff: 950 m3
Kapasitet frossen fisk: 2.000 m3
Ensilasje: 550 m3
Kvantesprang for industrien
Det er ikke det første fiskefartøyet som lages for Færøyene, og Vard trekker frem tidligere leveranser som kvantesprang for den lokale fiskeindustrien.
Erik Haakonsholm, daglig leder for Offshore and Specialized vessels i VARD, er stolt over hva norske verft og fiskere har levert til øygruppen, og håper dette markerer starten på en ny epoke.
– Den nye kontrakten er et lyspunkt for VARD, våre ansatte og leverandører, og viser at det er mulig å se fremover til tross for utfordrende tider, sier han i pressemeldingen.

Sterke bånd mellom landene
Framherjis administrerende direktør Annfinnur Olsen ser frem til samarbeidet, og uttaler i pressemeldingen at de har hatt glede av å integrere egne idéer og krav i designet.
– Gjennom generasjoner har det vært sterke bånd mellom Færøyene og Norge, og vi er begeistret over å få være en del av den historien fremover, sier han.
Grønt skifte
Det grønne skiftet viser seg ikke bare i det hybride fremdriftssystemet, men også i elektriske SeaQ Micro Grid-drevne vinsjer. Vinsjene kan også bidra til å lagre regenerert energi i SeaQ Energy Storage System.
Selve skroget blir bygget ved Vard Braila i Romania.
Videreutviklet design
Mange norske fiskeredere kjenner til VARD 8 02-designet, og 8 03 er en videreutvikling av dette.
Om bord blir det lagt til rette for full produksjon, foredling, pakking og frysing.
Fartøyet er også utstyrt for levendelagring, og med Vard sitt eget system for fangsthåndtering.
Ensilasjetanker på totalt 550 kubikkmeter om bord skal sikre full utnyttelse av all biomasse, slik at alt blir levert på land.