I nær 100 år har Olsens Verft holdt til på Latteren i Nordreisa kommune. Men nå har geologer konkludert at bedriften ligger på usikker grunn. Det tvinger frem flytting til nabokommunen.

Fiskeribladet besøker verftet en varm og vakker sommerdag. Temperaturer over 20 grader gjør utearbeidet behagelig. Men behagelig er kanskje ikke ordet man bruker når man gjør det samme arbeidet i 20 minusgrader og sterk vind.

Sveiser i snøskavl

– Det er klart at når vi ligger i snøskavl og sveiser, så er det ikke like idyllisk, flirer verftsleder Helge Olsen. Han er tredjegenerasjon Olsen som drifter verftet som hans bestefar startet i 1923.

USIKKER GRUNN: Olsens Verft har ligget på samme plass i årtier. Men nå har geologer funnet ut at grunnen er usikker. Foto: Jørn Mikael Hagen

Derfor er den eventuelle flyttingen noe han ønsker svært velkommen. Et nytt og moderne verft vil gjøre dem langt mer konkurransedyktige. Og en større servicehub vil gjøre vinterarbeidet langt lettere, da dagens alternativ ikke er stor nok til å romme stadig større båter.

GAMLE DAGER: Gamle dager hos Olsens Verft. Oppe i høyre hjørne står Johannes Olsen (Helges bestefar) som startet bedriften. Til venstre for ham står sønnen Peder og foran sitter Peders kone, Jenny. Disse er Helge Olsens foreldre. Foto: Jørn Mikael Hagen

Passerer kommunegrensa

Den planlagte lokaliteten ligger ikke langt unna, men flyttelasset må likevel passere kommunegrensa. Og fremdeles gjenstår noen byråkratiske runder før flytteplanene blir endelig vedtatt, men både Nordreisa kommune og Skjervøy kommune, som tilbyr ny lokalitet, er i realiteten enige.

TREBÅTER: Helge Olsen hos Olsens Verft viser bilder av trebåter de har bygget. Foto: Jørn Mikael Hagen

Olsen forklarer at et nytt verft kanskje vil kunne femdoble antall ansatte. Fra dagens syv til over 30. Derfor er flyttingen noe alle ønsker velkommen.

Olsens Verft, som i dag samarbeider med Moen Marine, tar imot all slags båtoppdrag, men naturlig nok går det mest i fiskebåter og båter for oppdrettsnæringen.

– Vi har bygget mange 60–70 fots fiskebåter opp gjennom årene, sier Olsen og viser frem bilder av vakre trebåter som henger på veggen.

– Men i dag er en 70-foting gjerne som en 110-foting var «før i tiden». Så de har vi ikke kapasitet til lengre. Også oppdrettsbåtene er blitt større og er i dag nesten like brede som de er lange, så katamaraner for oppdrettsnæringa blir det og færre av fra oss. Derfor er vi alle innstilte på flytting som vil gjøre at vi klarer å henge mer med i tiden, forklarer han.

PUSSER OPP: Marius Rossi i arbeid på Olsens Verft. Her er det den gamle fiskebåten «Pia Marie» som pusses opp for å ble båt for turistopplevelser. Foto: Jørn Mikael Hagen

Koseligere her

Da Fiskeribladet er på besøk, er to båter tatt på land for vedlikehold. Den svært vakre fiskebåten «Pia Marie» er overtatt av Austfjord Kystlag og skal benyttes til turisme, som er en voksende næring i Nord-Troms. Særlig etter at hvalen årlig har begynt å trekke inn i jakten på sild.

Den andre båten er en tradisjonell sjark. «Stabben», som eies av den pensjonerte fiskeren Georg Pedersen. Det er Pedersen selv som står for det meste av vedlikeholdsarbeidet. For en pensjonisttilværelse er ikke ensbetydende med late dager hjemme for ham.

TRIVES: Georg Pedersen bruker Olsens Verft til å fikse litt på egen båt. Han trives ved det gamle verftet. Foto: Jørn Mikael Hagen

– Er det en god ting at verftet flytter og blir mer moderne?

– Det blir nok ikke like koselig som her, svarer Pedersen. Olsen flirer. De to har kjent hverandre hele livet.

Å sette en dato for flyttingen er vanskelig. Og hvorvidt Helge Olsen forblir leder om og når de starter opp i Skjervøy kommune, er også vanskelig å svare på. Men det kan bli en fjerde generasjon Olsen som overtar.

– Jeg har en sønn som i dag jobber på plattform. Det er ikke utenkelig at han en dag overtar, svarer Olsen.

Før han avsluttende føyer til:

– Men det må bli opp til ham selv å avgjøre.