Det er en helt vanlig gråværsdag i Bergen, men for Thomas Davidsen (21) er denne dagen alt annet enn vanlig. Han skal få svar på om han fortsatt har den alvorlig fisk- og skalldyrallergien han fikk påvist som 1-åring. Vanligvis er dette en allergi du må leve med hele livet.

Fiskeribladet møter en spent 21-åring utenfor Haukeland Universitetssykehus på morgenkvisten. Med seg har han to torskefileter som står på dagens meny. Det er først og fremst hvitfisk han skal se om han får en allergisk reaksjon på i første omgang.

– Jeg er veldig spent. Jeg har levd et fullverdig liv i den frykt at dersom jeg spiser det så dør jeg. Og nå skal jeg spise det. Det er helt motstridende. Jeg er i alle fall i de tryggeste hendene man kan få i en slik situasjon, og jeg håper selvfølgelig at dette går bra, sier Davidsen.

Her kan du se hvordan det gikk:

På såkalte prikktester legene har utført på ham tidligere, har fisk- og skalldyr slått hardt ut på allergimålingen. Forrige gang Davidsen var på sykehuset og tok en slik prikktest ble imidlertid ikke en allergisk reaksjon fanget opp. Under kontrollerte forhold får derfor Davidsen endelig smake fisk.

– Jeg er spent på konsistens og og på hvordan dette smaker i forhold til andre ting jeg har spist, sier han.

– Det var ganske alvorlig

Davidsen var rundt ett år gammel da foreldrene forstod at han hadde en alvorlig allergi mot fisk og skalldyr. En fiskekake som han fikk servert, ble alt annet enn en hyggelig opplevelse.

– Luftveiene tettet seg. Jeg fikk ikke puste og ble helt blå.

Foreldrene måtte ringe nødtelefonen. Legen ble enig om å møte de på halvveien.

– Da fikk jeg epipen, en adrenalinsprøyte. Legen sa at dersom han ikke hadde møtt oss på halvveien, så hadde jeg mest sannsynlig ikke overlevd, forteller Davidsen.

Full kontroll

I tillegg til fiske- og skalldyrallergien har Davidsen allergi mot nøtter og enkelte typer frukt. Gjennom oppveksten har han derfor alltid vært nødt til å ha full kontroll på alt han spiser.

– Jeg har vokst opp med at man har en egen stekepanne for fisk, og en for alle de andre tingene. I tillegg spiste vi aldri fisk når jeg var liten fordi jeg reagerte på det som lå i luften. Allergien min har vært å voldsom at jeg har blitt dårlig.

TORSK: Porsjonene begynte i det små og ble større og større. Foto: Ruth Mari Skulbru

Restaurantbesøk har også vært en utfordring.

– Jeg har vært veldig nøye på det, men de siste årene har det blitt bedre med lukten og aromaen av fisk. Nå kan jeg dra på en restaurant som serverer fisk, eller besøke fisketorget uten å bli fysisk dårlig.

– Det var salt

Utenfor suser biler og folk forbi. Inne på kontoret skal Davidsen få den første smakebiten av fisk. Den er så liten at man ikke kan spise den med en gaffel.

Davidsen titter ned på den lille biten med fisk som ligger i plastskålen, før han tar første bit.

– Det var salt, sier Davidsen.

Deretter venter en tjue minutters pause for å se om Davidsen opplever en allergisk reaksjon.

– Nå prøver jeg bare å kjenne etter om jeg kjenner noe, forteller han.

– Hva er det du kjenner etter?

– Det begynner med kløe i halsen, og så blir det tettere i halsen. Deretter begynner det å klø andre steder på kroppen, typisk i ansiktet. Og så svulmer jeg opp i halsen, og får en frykt fordi jeg har opplevd at det har vært så alvorlig tidligere. Det er både fysisk og psykisk med den redselen som kommer etterpå, forklarer han.

GLEDE: Til tross for å ha levd med en allergi for fisk og skalldyr hele livet, kunne Thomas Davidsen glede seg over at han ikke fikk en allergisk reaksjon denne dagen. Foto: Ruth Mari Skulbru

Davidsen forteller at som regel opplever han en allergisk reaksjon etter kort tid. Denne gangen kjenner han ingenting.

– Jeg føler meg bra. Jeg krysser fingrene for at dette går bra.

Hver gang Davidsen er inne på kontoret i enden av gangen for å spise fisk, blir porsjonene større og større. Målet er at han skal kunne spise det man regner som en hel porsjon.

Etter tredje runde begynner bitene å bli større, og Davidsen kan virkelig få kjenne på både smak og konsistens av fisk.

– Det er akkurat som om den faller litt fra hverandre i munnen. Det er veldig annerledes fra hva jeg har spist tidligere. Spennende, sier han.

– Jeg føler meg som en ny mann

Davidsen gjennomfører hver runde uten en allergisk reaksjon. Dette er en gledens dag for 21-åringen. Tankene løper fort til hvilke fiskeretter han skal begi seg ut på.

– Jeg syns det ser så koselig og sosialt ut med sushi. Det er så mange som sier at det er godt.

SPENT: Det var en spent Thomas Davidsen som skulle ta første bit av noe han har måttet holde seg unna hele livet. Foto: Ruth Mari Skulbru

Sushi står høyt oppe på listen over fiskeretter han ønsker å prøve dersom det skulle vise seg at han etter hvert kan bevege seg over på flere typer fisk, men i første omgang er det hvitfisk som torsk han nå har fått grønt lys for.

– Hvordan føler du deg nå da?

– Jeg føler meg like frisk og rask som før, og nå kan jeg ikke vente med å utforske sjømatverdenen. Føler meg som en ny mann, sier Davidsen og ler.

Fiskeribladet gjør oppmerksom på at Davidsen har et vikariat som abonnementsselger i avisen.