Det mener Rasmus Hansson, daglig leder i Handelens Miljøfond som har sendt ut pressemeldingen. Miljøfondet har støtte prosjektet som er utført av Havforskingsinstituttet i samarbeid med Green-Bay AS.

- Gjenglemte fiskeredskaper i plast utgjør hundretusener av naturstridige, nesten evigvarende dødsfeller for dyr i havet. De bare dreper og dreper, feil dyr, til ingen nytte og i massevis, sier Hansson i i meldingen.

Tettheten av spøkelsesredskap var størst på 30 til 60 meters dyp i Raet Nasjonalpark. Der er det 140 tapte redskap per kvadratkilometer.

Havforskningsinstituttet har undersøkt tilfeldig valgte områder i Raet Nasjonalpark for å kunne beregne hvor mye spøkelsesredskap som finnes på havbunnen. I tillegg har de registrert fangst i all spøkelsesredskap de har funnet i nasjonalparken for slik å kunne beregne hvor mange dyr som står fanget til enhver tid.

- Tallene er ingen hyggelig lesning. Til enhver tid står det rundt 6500 krabber, 2900 fisk og 500 hummer fanget på havbunnen bare i Raet nasjonalpark, sier forsker Susanna Huneide Thorbjørnsen ved Havforskningsinstituttet i meldingen.

Disse redskapene ble hentet opp fra dypet:

  • Teiner: 928
  • Ruser: 92
  • Garn: 112
  • Liner: 9