Katapult Ocean har vurdert over 500 selskaper, intervjuet rundt hundre og til slutt bestemt seg for 11. Selskapene kommer fra syv land, og fire av dem er norske.

- Alle jobber med å løse noen av de virkelige store utfordringene vi har i havet. Det går på alt fra overfiske, utfordringer i oppdrett, grønnere shipping og transport til havs, plastproblematikken til sirkulær økonomi, sier daglig leder Maren Hjorth Bauer i Katapult Ocean til Tekfisk.

Maren Hjorth Bauer under lanseringen av Katapult Ocean. Foto: Katapult Ocean
Katapult Ocean
 • Oslo-basert akseleratorprogram for selskaper som jobber innen hav
 • Et privat og kommersielt selskap som mot penger, nettverk og kunnskap får eierdeler i oppstartsselskaper
 • Eies blant annet av Selvaag-arving Tarald Nustad, Stena-arving Marie Eriksson og ledende ansatte

Har investert over en million i hvert selskap

Katapult Ocean vil hjelpe nyoppstartete havselskaper til å vokse raskt, mot en eierandel i selskapet.

- Vi har investert fra 150.000 dollar i hvert av selskapene, sier Bauer.

Hun leder det private og kommersielle initiativet som skal løfte oppstartsselskaper. De 11 selskapene som er valgt ut har alle nå flyttet til Oslo, der de skal være i 12 uker.

- Flere av dem har leid seg leiligheter gjennom Airbnb. Nå skal de følge et intenst akseleratorprogram der de møter forskjellige folk hver uke. Det vil være folk som jobber med strategiske forretningsmodeller, hvordan selskapene skal kommersialisere og kvantifisere påvirkningen de har, teambygging, lederutvikling, og folk fra det norske og internasjonale økosystemet innen hav og teknologi, sier Bauer.

Katapult Ocean var godt synlig på Aker Brygge denne uken. Foto: Katapult Ocean

Håper på rask vekst

NCE Seafood Innovation Cluster skal blant annet ta i mot deltagerne i programmet i en uke i Bergen der de skal bli kjent med næringen.

Hvert selskap får mentorer som skal følge dem og veilede dem i denne perioden.

- Hva håper du kommer ut av dette?

- Vi har sett hva våre søsterakseleratorer får til. Selskaper har hatt en utvikling på tre måneder som de ville klart på to år alene. Jeg håper vi virkelig hjelper dem til å akselerere, at de får verdifulle kontakter og kunder, at de kan teste løsninger kjapt, få tilbakemeldinger, få hjelp til å utvikle forretningsmodell og hente en ny runde med kapital, sier Bauer.

Drone mot ulovlig fiske

Flere av selskapene jobber med teknologi knyttet til fiskeri og havbruk.

- Ett eksempel er et selskap som bruker kunstig intelligens på droner for å identifisere båter som holder på med illegalt fiske. Det er et enormt problem og koster samfunnet mange milliarder dollar i året. Dette selskapet har utviklet en rekkevidde på dronene som er mye lenger enn det som finnes i dag, sier Bauer.

Et annet eksempel hun nevner er norske Fishency som utvikler automatisert lusetelling med et 360 graders kamera, og et system for å følge med på fiskevelferden. Slik skal oppdretterne få et bedre beslutningsgrunnlag for sine handlinger.

- Vi er veldig stolte over å være med, og er glade for at havbruk er representert i gruppen. Dette gir oss muligheten til å være med på å gjøre havbruk mer bærekraftig, sier daglig leder Flavie Gohin i Fishency til Tekfisk.

Fishency oppstod gjennom et annet oppstartsprogram, X2 Labs i Stavanger. De er glade for å kunne være med på Katapult Ocean i månedene fremover.

- Dette gjør i stand til å få til mer med industrien, utvikle produktet mer og nå flere investorer, sier Gohin.

Et annet av selskapene som er valgt, RemoraXYZ, ut jobber med sporbarhet og transparens i verdikjeden for fisk hele veien til den havner på tallerkenen, slik at forbrukeren skal vite at den er bærekraftig.

Her er listen over de som er med:

 • Evoy eliminerer utslipp fra maritim sektor ved å tilby en pålitelig og rimelig løsning for elektrifisering av båter i bedrift og privatmarkedet. (Norge)
 • Fishency har utviklet en smart trakt som gir oppdrettsnæringen unik informasjon om forholdene i deres merder. Dette gjøres ved et helautomatisk system som detekterer, teller og overvåker lus på oppdrettslaks. (Norge)
 • RemoraXYZ vil sørge for at verdens sjømatressurser blir forvaltet på en lovlig, ansvarlig og bærekraftig måte. De har utviklet et system som gir transparens i hele verdikjeden fra fisk til forbruker for å sikre bærekraftig fiske. (Costa Rica)
 • The Ocean Bottle lar forbrukere bekjempe plast i havet ved å tilby en gjenbrukbar og resirkulerbar flaske som finansierer plastinnsamling i samarbeid med The Plastic Bank. Hver flaske har en smart chip som muliggjør partnerskap, lojalitetsprogram og ytterligere bidrag til plastinnsamling. (England)
 • Recyglo har utviklet en markedsplass for gjenvinning og avfallshåndtering for selskaper og enkeltpersoner i Asia. Recyglo har som målsetning å stoppe søppel før det havner i havet. (Myanmar)
 • Ichthion utnytter energien i elver til å skille ut og samle opp plast i vannet. Filtreringsmekanismen kan samle opp 75% av mikroplasten som passerer. Kapasiteten er 80 tonn per dag.(England)
 • SubseaX tilbyr en software som gjør det mulig å styre undervannsdroner over internett ved hjelp av videostreaming. Dette gjør utforskning av havet og inspeksjoner av skip og andre installasjoner rimeligere og mer miljøvennlig. ( Norge)
 • Atlan Space bekjemper ulovlig marin virksomhet (feks illegal fiske) ved å bruk av droner som skanner store havområder og benytter kunstig intelligens som skiller mellom lovlig og ulovlig aktivitet. (Marokko)
 • Undersee kombinerer satellittdata med sensordata for å gjøre det mulig å få et lokalt og globalt overblikk over tilstanden på vannkvaliteten i verdenshavene. (Portugal)
 • ShipReality bruker mixed reality-teknologi for å forbedre design- og modifiseringsprosesser av skip for å øke takten i det grønne skiftet. Selskapet kommer ut fra universitetet i Athen. (Hellas)
 • Brim Explorer utvikler neste generasjons skip med utslippsfri og støyfri sightseeing. (Norge)