Bærumsmannen Magne Røe og tidligere Mowi-ansatt Stian Aspaas har store planer for røyeproduksjon i Tydal i Trøndelag. Første slakting er bare uker unna, skriver IntraFish.

– Vi håper å slakte den første fisken vår i løpet av denne eller neste måned, men det avhenger av nødvendige godkjennelser. I år blir det slakting på rundt 30 tonn, men vi har naturligvis langt større ambisjoner, og neste år er planlegger vi 100–130 tonn, sier Røe (65).

IntraFish møter ham på vårt kontor i Oslo for å få en oppdatering på stoda.

Ved RAS-anlegget i fjellbygda Tydal utenfor Trondheim har det siden begynnelsen av 2000-tallet foregått produksjon av røya. Navn, volumer, og eiere har vært skiftende.

– Vi tok over anlegget i vinter, og er klar for å investere og bygge ut, sier Røe.

Fulgte gründerdrømmen

Anlegget i Tydal kom til salgs fordi de tidligere eierne ville trappe ned og gjøre noe annet.

– Det var litt tilfeldig at jeg kom over dette, men jeg så stort potensial i anlegget. Jeg er markedsmann, og svært glad for at Stian Aspaas som er produksjonsmann ble med på laget, sier Røe.

Stian Aspaas (36) har tidligere jobbet i Sintef, før han i 2016 begynte i en stilling som biologisk kontroller i Mowi Norway region Midt.

Stian Aspaas. Foto: Privat

Gründerdrøm

– Selv har jeg ikke noe bakgrunn fra fiskeoppdrett, men har hatt ulike kommunikasjonsroller i ulike industriforetak. Jeg kom fra stillingen som direktør for markedskommunikasjon i DNV GL, men selv om jeg er 65 år har jeg mye ugjort. Røyeproduksjon er svært spennende, sier Røe.

Aspaas er veldig glad for at han tok sjansen til å bli med å bygge opp noe eget.

– Jeg har hatt det fint i Mowi, men gründerdrømmen forsvinner ikke før en kaster seg ut i det og prøver. Jeg har jobbet med landbasert fiskeoppdrett og settefisk hele karrieren, og ser på dette som en kjempemulighet. Jeg ville angret om jeg ikke prøvde, sier Aspaas.

Aspaas er med på møtet via telefon fra Tydal.

– Familien min har hytte her i Tydal, og dalen har lenge vært en del av livet mitt. Vi mener absolutt at anlegget her er liv laga, sier han.

To årsverk

Røe er styreleder og hovedeier, mens Aspaas er daglig leder. Virksomheten er organisert gjennom toppselskapet Norwegian Fish Farms, med datterselskapet Norwegian Fish Farms Tydal.

De to gründerne vil ikke opplyse hvor mye de har investert. Datterselskapet i Tydal er registrert med 872.000 kroner i aksjekapital.

Aspaas jobber heltid ved anlegget, hvor det i tillegg jobbet to til, begge i halv stilling.

Norwegian Fish Farms har hentet røye de bruker som stamfisk i Grønsjøen i Tydal Foto: Privat

Ser store muligheter

Det var fisk i anlegget da de tok over, og det er nå ulike grupper fisk i alle slags størrelser fra 2 gram til stamfisk på 5–6 kilo.

– Det er rundt 250.000 individer i ulike kategorier. Vi gjør alt fra A til Å – alt fra styrking og klekking til slakting, sier Aspaas.

Stamfisken er fra en lokal stamme.

– Vi har kar på 1 meter, 3 meter og 8 meter. Det er et RAS-anlegg, men det er fra 2003 da RAS-teknologien i Norge var i en tidlig fase, sier Aspaas.

Venter med marked

Fokuset nå er å skalere opp, bygge biomasse og bygge organisasjon.

– Vi har fått flere forespørsler om å selge fisk, men gjør ikke så mye på markedssiden ennå – vi må ha volumer vi kan levere før vi inngår salgsavtaler, sier Røe.

Planen er å selge såkalt porsjonsfisk (300-400 gram) til det lokale markedet, og større fisk (0,8 – 1,2 kilo) til Øst-Europa.

– Det er god interesse fra Polen og Ukraina, hvor vi allerede har inngått en intensjonsavtale. Det er også god etterspørsel i Sverige. Totalt produseres det bare noen få tusen tonn røye globalt, og etterspørselen er langt større enn produksjonen, sier Røe.

Magne Anders Røe er styreleder og majoritetseier i Norwegian Fish Farms. Foto: Anders Furuset

Yngelen vokser godt

Aspaas kan fortelle at produksjonen går godt.

– Tidligere har driverne her slitt med lave temperaturer på vannet, som er grunnvann vi henter opp. Nå har vi fått installert varmepumpe, og yngelen vokser godt, sier Aspaas.

Andre røyeprodusenter i Norge er Blåfjell i Lierne nord i Trøndelag, samt Sigerfjord Fisk i Lofoten. I tillegg har selskapet Rendalfisk planer om et stort anlegg i Rendal i Hedmark. Om det går som planlagt, vil første byggetrinn ha en produksjon på 1000 – 1500 tonn per år.

Bedre betalt enn laks

De to røye-karene vil ikke si særlig mye om økonomien i prosjektet.

– Produksjonskostnaden er ganske høy nå, grunnet veldig lave volumer. Etter hvert som vi oppskalerer kommer naturligvis produksjonskostnadene ned, sier Aspaas.

Salgsprisen vil de heller ikke noe om, annet enn at den er høyere enn lakseprisen.

– Vi jobber nå med å få opp volumet på anlegget vårt. Vi må øke konsesjonene både for vannuttak og avløp. Biomassetaket er i dag på 106 tonn stående fisk, noe vi jobber med å få økt, sier Røe.

Lån fra Innovasjon Norge

Røe vil ikke si hvor mye de har investert, eller hvor mye de planlegger å investere.

– Det vi kan si, som er offentlig informasjon, er at vi har fått et lån gjennom Innovasjon Norge på 1,5 millioner kroner, sier han.

– Dere heter Norwegian Fish Farms, Indikerer navnet at dere planlegger flere anlegg?

– Vi har store ambisjoner, men i første omgang handler det som sagt om å modernisere og øke volumene i Tydal. Røye er fantastisk mat, og fjellvannets tunfisk, sier Røe.

Likte du denne artikkelen? Les flere saker fra IntraFish.no: