– Hvis du kan klare å identifisere en stim eller fiskeforekomst før du setter redskapet ditt, behøver du ikke kaste på en stim du vet du ikke vil ha om bord, sier Aud Vold, leder for Senter for miljøvennlig fangst (Crisp) i denne podkasten:

Vold og forskningskollegene har samarbeidet med folk fra leverandørindustrien for å gjøre not- og trålfisket mer miljøvennlig og lønnsomt. Nå er det bare et halvt år igjen av prosjektet, og Aud Vold gir et innblikk i noe av det som er kommet ut av samarbeidet.

Oppfinnelsen som kanskje har fått mest oppmerksomhet i disse årene er Deep Vision. Det er et system, utviklet av Scantrol Deep Vision og Havforskningsinstituttet, for å overvåke fisken inne i trålen. Deep Vision vant blant annet Fiskeridirektoratets Innovasjonspris for to år siden.

– Du kan sitte på broa og se hva slags fisk som går inn i trålen, måle størrelse og telle antall. For en fisker vil det etter hvert kunne brukes til å si «oi, her har vi store, fine torsker, og kan lukke trålen». Det vil bli et veldig viktig instrument i fremtiden, sier Vold.

Hør mer om hvordan senteret har gjort sitt for å redusere utilsiktet fiskedødelighet, øke kvaliteten på fangster og gjøre fiskeriene enda mer målrettet.

Det gjør du ved å trykke på spilleren over. Du finner også podkasten på Spotify og i iTunes.

Disse podkastene ble lyttet mest til i fjor, og her er noen utvalgte episoder: