Industri 4.0 – skyløsninger – big data – maskinlæring – bare buzzord, eller noe lakseoppdrettere bør sette seg inn i? Ifølge foredragsholdere på konferansen «Automatisering i havbruksindustrien» arrangert av Norsk Forening for Elektro og Automatisering (NFEA), er det en rekke fordeler med mer automatisering, skriver IntraFish.

– Fôrfaktoren i Norge har ikke blitt bedre på 20 år, viser tall fra Fiskeridirektoratet. Hvem sin feil det er, vet jeg ikke. En har ikke dokumentasjon som viser individbaserte resultater. (..) Samtidig ser vi at produksjonstiden i norsk kyllingproduksjon har stupt de siste årene, sa Kristian Henriksen. Finnmarkingen leder klyngen NCE Aquatech Cluster, som har 113 partner–bedrifter.

Kristian Henriksen, daglig leder i NCE Aquatech Cluster sier at han stadig blir kontaktet av utenlandske aktører som er interessert i å kjøpe norsk oppdrettsteknologi.  Foto: Anders Furuset

Mye å hente på sjøsiden, som med fjernstyrt fôring

Lars W. Andersen er områdeansvarlig havbruk i industrigiganten ABB og komitemedlem i NFEA

– Målet med konferansen er å ha en ren teknologikonferansen mot havbruksnæringen – skape en arena hvor sluttbrukere og leverandører møtes, sier han til IntraFish.

Konferansen samler i år som i fjor rundt 90 deltakere, fordelt på leverandører og oppdrettere – med leverandører i flertall.

– I dag er det en god del automatiserte prosesser på fabrikkene, men stort potensial på sjøanleggene, sier Andersen.

– Om næringen skal nå målene om en femdobling, kan en ikke femdoble antall ansatte, legger han til.

– Dere kan sikkert tilby all slags sensorer og utstyr – men har oppdretterne behov for det?

– Vi har teknologi som møter problem, mens oppdretterne har problem som søker teknologi. Oppdrettere er veldig opptatt av biologi, noe som selvfølgelig er viktig. Samtidig må de være gode til å handel teknologi fra de som er gode på det. Leverandørene har mye å lære av oppdrettere. Mange av dem leverer teknologi til en rekke bransjer. De er eksperter på teknologi, så er oppdretterne eksperter på biologi.

Andersen mener at fôrsentraler er et godt eksempel på automatisering av sjøproduksjonen.

– Fjernstyring av prosesser er noe petroleumsbransjen har gjort i mange år. Det er første steg for å automatisere sjøproduksjonen. Så er det mulighet for å koble fôring, telling, biomasseberegning og så videre sammen. Ingen leverandør kan tilby alt, men de kan tilby ulike deler, og få det koblet sammen – potensialet er veldig stort. Havbruksnæringen er i ferd med å bli automatisert, og næringen er veldig frempå der.