– Dette er bra, konkluderer professor Ørjan Olsvik, i en pressemelding fra UiT. Olsvik er professor i medisinsk mikrobiologi ved UiT Norges arktiske universitet.

I 2018 brukte norsk oppdrettsnæring minst antibiotika i verden. I 2019 ble forbruket redusert med ytterlige 77 prosent – til tross for produksjonsøkning.

I 2018 ble det brukt 0,69 milligram antibiotika pr kilo laks produsert. I 2019 var tallet 0,16 milligram per kilo laks produsert, går det fram av meldingen.

Økt fiskevelferd og effektive vaksiner

Grunnen til den lave antibiotikabruken er fokus på forebygging, fiskevelferd og at gode vaksiner er effektive og blir brukt riktig.

– En annen positiv faktor i oppdrettsnæringen er at de nå kun bruker to antibiotika, oxolinsyre og florfenicol. Det reduserer muligheten for resistens hos bakterier som gir sykdom hos mennesker, legger Olsvik til.

En annen positiv faktor han trekker fram i meldingen, er at den kraftige reduksjonen i bruken av antibiotika kommer samtidig som det var en økning i produksjonen av akvakultur i Norge. I 2019 ble det i henhold til Statistisk sentralbyrå produsert totalt 1.357.304 tonn oppdrettslaks i Norge, det er en økning på 5,9 prosent i forhold til 2018.

«Folk flest» vet det ikke

– Hva sier dette om norsk oppdrettsnæring?

– I min verden, hvor jeg har jobbet mye med antibiotika, vil jeg si at dette mest sannsynlig er den mest perfekte produksjonen av protein, uten stor bruk av kjemikalier og antibiotika, sier Olsvik til IntraFish.

– Tror du «folk flest» er klar over det lave antibiotikaforbruket i norsk oppdrett?

– Nei, det tror jeg ikke. Når jeg snakker med folk så oppfatter de at næringen bruker mye antibiotika. Jeg tror det er noe som henger igjen fra fortiden, for på 80-tallet, da brukte vi mye antibiotika. Men sammenlignet med dagens produksjon er det en enorm forskjell, sier han.