Selskapets teknologi omdanner marint slam til proteinpulver som kan selges som fôringrediens. I tillegg produseres det biogass.

- Metoden kutter kostnader relatert til den landbaserte oppdrettsbransjens avfallshåndtering, og gir samtidig nye inntektsmuligheter for hele akvakulturnæringen, sier markedssjef Erlend Haugsbø i en pressemelding.

Under ett døgn

Han tror det kun er et spørsmål om tid før oppdrettsbransjen blir nødt til å samle og håndtere fiskeslammet fra merdene i sjø gjennom lukkede løsninger.

– Vi er alene i verden om å gjøre fiskeslam om til både proteinmasse og biogass – på under ett døgn. Vi ser muligheten for at denne metoden også kan brukes på andre typer avfall, sier Haugsbø i meldingen.

I denne «proteinfabrikken» blir fiskeslam fra oppdrettsnæringen brutt ned av levende hypertermofile organismer, og omdannet til et proteinpulver og grønn biogass - på under 24 timer. Foto: Hyperthermics

Små proteinfabrikker

På et laboratorium i Regensburg i Tyskland jobbes det kontinuerlig med å teste nye typer avfall som det kan produseres fornybar energi av.

– Proteinproduksjon åpner for helt nye markedsmuligheter for selskapet vårt. Vi jobber nå med å tilpasse og videreutvikle våre konsepter for oppdrettsnæringen med selvforsynt energi, ved å skreddersy små proteinfabrikker for hele verdens oppdrettere, sier Haugsbø.

Hyperthermics holder til i Ulsteinvik, og ble i fjor plukket ut av Innovasjon Norge som et av landets mest lovende selskap innen utvikling av ren grønn energi.

Et annet selskap, Bioretur, tilbyr løsninger som kan gjøre fiskeslam om til gjødsel og biogass.