Det nye smoltanlegget bygges vegg i vegg med eksisterende fasiliteter i Breivik utenfor Bodø hvor bedriften har produsert smolt siden 2001. Smoltanlegget i Nordland gir 20 nye arbeidsplasser.

Geir Wenberg, Konsernsjef i Salten Aqua. Foto: Arkivfoto Bent-Are Jensen

- Salten Aqua gruppens største investering noensinne har stor strategisk betydning, vi sikrer nå en fremtidsrettet og bærekraftig produksjon av smolt til eget bruk og for salg til eksterne kunder sier adm. dir. i Salten Aqua Geir Wenberg i en pressemelding.

20 ansatte på anlegget

Han sier anlegget vil gi betydelige regionale og lokale ringvirkninger og det vil jobbe rundt 20 ansatte på smoltanlegget i driftsfasen. Det nye smoltanlegget har, som tidligere omtalt hos IntraFish, en investeringsramme på nærmer 600 millioner kroner.

Smoltanlegget
  • 9.700 m2 ny bygningsmasse + 3.500 m2 eksisterende anlegg. Totalt 14.300 m3 karkapasitet.
  • Klekkeri x 2 med gjennomstrømming.
  • Startforing x 2 med resirkulering.
  • Påvekst x 2 med resirkulering.
  • Smoltavdeling x 1 med resirkulering + eksisterende anlegg med gjennomstrømming.
  • Daglig maksimal utfôring i nytt RAS-anlegg er ca. 6,5 t pr dag og maks 3,5 t i gammelt anlegg, totalt 10 tonn pr dag.
  • Lagt til rette for fremtidige utvidelser. Kan startfôre 18 mill yngel (4 x 4,5 mill) pr år, men har kun kapasitet til å føre fram 10 mill. smolt pr nå.
  • Vannforbruk nytt anlegg ca. 2 m3/min.
  • Samarbeidet med SalmoBreed Salten som rognleverandør skal gjøre selskapet i stand til å levere smolt hele året etter kundenes ønske.

Daglig leder i Salten Smolt, Børge Andreassen, kan fortelle at grunnarbeidet startet allerede i midten av desember, og arbeidet er så langt er i rute:

- Holder vi planlagt fremdrift skal første smolt ut av anlegget sommeren 2022.

Daglig leder i Salten Smolt Børge Andreassen. Foto: Salten smolt

Det gamle anlegget i Breivik, som ble stod ferdig i 2001, skal fortsatt produsere smolt i kombinasjon med de nye fasilitetene.

- Vi skal ikke bygge det største eller dyreste smolt anlegget i Norge, men vi har satt oss som mål å bygge det vakreste sier Geir Wenberg.

Vil at det skal se fint ut

Tirsdag i forrige uke arrangerte Salten Smolt for tredje gang åpent informasjonsmøte i Breivika om prosjektet.

- Vi har også satt oss som mål å ha ett godt forhold til naboer og bygda Breivik både i byggefasen og når anlegget går over i driftsfasen uttaler Andreassen i pressemeldingen.

Salten Smolt er nå i gang med bygging av det nye smoltanlegget vegg i vegg med eksisterende fasiliteter hvor bedriften har produsert smolt siden 2001. Foto: Salten Smolt

Les også disse IntraFish-sakene: