Enheten er bygget ved et verft i Kina, ved byen Haiyang. De to andre delene bygges ved Yantai. Begge verftene er eid av verftsgrupperingen CIMC Raffles, som har kontrakten for bygging av den første Havfarmen.

Fisk til sommeren

- Den fremste delen er nå på plass i tørrdokken i Yantai, hvor Havfarmen skal sammenføyes. De to andre delene kommer inn innen årsskiftet, så blir det en omfattende jobb med å få delene sammen, sier Lars Martinussen til IntraFish. Han er kommunikasjonssjef i Nordlaks.

Fremste part av Nordlaks sin Havfarm ved verftet i Yantai Foto: Nordlaks

- Går byggingen i henhold til planen?

- Vi har fortsatt plan om utsett av fisk på Havfarmen sommeren 2020, sier Martinussen.

November 2018 skrev Nordlaks i en pressemelding at de tre delene skulle være på plass i tørrdokken «i løpet av sommeren 2019».

- Så verftet er nesten et halvt år forsinket?

- I løpet av byggeperioden har fremdriftsplanene blitt endret flere ganger. Som sagt venter vi levering som avtalt, og at vi setter ut den første fisken sommeren 2020, sier Martinussen.

De første stålplatene ble kuttet i november i fjor.

Mye mer stål enn planlagt

Nordlaks har fått 21 utviklingstillatelser for Havfarmen.

Havfarmen er 385 meter lang og 59,5 meter bred. Det går med 33.000 tonn stål til å bygge den, noe som er 11.000 tonn mer enn opprinnelig planlagt. Dette ble kjent i Teknisk Ukeblad i september.

Fremste part av Nordlaks sin Havfarm ved verftet i Yantai Foto: Nordlaks

- Det gjør at vi får en sterkere og mer robust enhet, sa Martinussen til IntraFish da.

Ankrene er 22 tonn tunge, og kom til Børøya i Hadsel i mai.

Den første havfarmen har fått navnet «Jostein Albert» etter Jostein Albert Refsnes, som i mange år var styreleder i Nordlaks.

Enheten blir liggende utenfor Melbu i Nordland. Den andre havfarmen som Nordlaks har fått utviklingstillatelser til, har ennå ikke fått lokalitet. Selskapet har tidligere uttalt at de vil ha bekreftet lokalitet før de kontraherer den.

Bildene i denne saken er fra november.

Likte du denne artikkelen? Les flere saker fra IntraFish.no: