Fiskeridirektoratet har tildelt Stadion Laks 2,37 utviklingstillatelser, som tilsvarer 1849 tonn biomasse for det lukkede oppdrettskonseptet «Stadionbasseng». Nå har Framo kjøpt seg inn i selskapet, og dermed er Lingalaks og Framo likeverdige partnerne.

Stadionbasseng er en flytende og lukket produksjonsenhet for oppdrett av laks.

Estimerer 270 millioner kroner for å bygge bassenget

Direktør i Framo Innovation, Oddbjørn Jacobsen, er optimistisk til at prosjektet realiseres, nå som tilsagnet fra Fiskeridirektoratet er på plass.

– Skal dere gjøre noe mer utover byggingen, som å selge konseptet til andre?

– Når prosjektet er gjennomført, har vi den muligheten. Vi kan lisensiere prosjektet ut og selge det.

Framo anslår at byggingen av Stadionbassenget vil koste 270 millioner kroner.

– Vi har ikke fått kontrakt på det ennå. Men mange konstruksjoner som denne har blitt bygget i Norge, og vi ser for oss at denne også bygges her.

Framo er en stor leverandør av pumpesystemer for marine næringer og har de siste årene rettet seg mer mot oppdrett.


Les også: Denne pumpen skal både gi bedre vekst og holde lakselusa unna merden


Fisk i bassenget i 2023

– Når blir det satt ut fisk i bassenget?

– I de store linjene skal vi bruke dette året på plantegninger og spesifikasjoner. Vi vil bygge bassenget neste år. Og til sommeren året etter det tenker vi å ha fisk i bassenget. Første slakt vil nok bli vinteren året etter der igjen, sier Jacobsen.

Han mener eierrollen i Stadion Laks er en fantastisk mulighet for Framo til å utvikle pumpesystemet i bassenget.

– Vi kan styre betingelsene for laksen og har forventninger om at dette skal bli en suksess.

Framo skal være ansvarlig for det komplette strømningssystemet i prosjektet. Dette inkluderer vanninntak fra ulike dyp, sirkulasjon i oppdrettsvolumet, slamfjerning og styringssystemer.

Avtalepartnerne i «Stadionbassenget». Fra venstre: Oddbjørn Jacobsen, Martijn Bergink, Jan Ove Midthun, Erlend Haugarvoll og Morten Vike. Foto: Øystein Klakegg

– Lukkede og delvis lukkede anlegg trenger store pumper for å skifte ut vannet og skape ideelle strømforhold. Dette er Framo sin ekspertise. Når vi vet at Alfa Laval, våre eiere, er verdensledende innen slam- og vannbehandling, er det liten tvil om at dette er et godt utgangspunkt for et fruktbart partnerskap, sier Martijn Bergink, administrerende direktør i Framo i en pressemelding.


Les også: Langt i fra alle som fikk tildelt utviklingstillatelser er i gang - se oversikten her


Skal overleve kollisjon med stor båt

Nå som Framo og Lingalaks eier 50 prosent i Stadion laks hver, styrker det gjennomførings- og innovasjonskraften i prosjektet, ifølge daglig leder i Stadion Laks Erlend Haugarvoll.

– Vi har gjort veldig mye forprosjektering og er egentlig godt i gang. Men så er det helt nytt og revolusjonerende, med ny teknologi basert på oljesektoren for å bygge bassenget. Vi har et nytt sirkulasjonssystem i anlegget og en solid betongstruktur. Dette har aldri blitt gjort før i disse dimensjonene, sier daglig leder i Stadion Laks Erlend Haugarvoll til IntraFish.

Han legger til at det tar tid å konstruere bassenget slik at den skal være så rømningssikker som mulig. Og bassenget vil være ekstremt solid. Konstruksjonen vil overleve kollisjoner med store båter, uten at laks rømmer eller at anlegget synker, ifølge Haugarvoll.

– Bæreseksjonen i midten av bassenget er seksjoner i midten med en veldig sterk armering som gjør at selv store båter som kjører inn i den vil ikke føre til at konstruksjonen knuser.