Ideen kom fra Christian Erichsen, som er styreleder i Anteo. Selskapet holder til i Rørvik i Trøndelag, og leverer sanntidssystemer for beslutningsstøtte til oppdrettsnæringen.

- Jeg ser gjennom styrevervet at bransjen er lokalt drevet og avhengig av tillit mellom aktører du har i bassenget rundt deg. Det er en utfordring for gründerselskaper å få samme tillit andre steder langs kysten for å bygge den typen relasjoner der, sier Erichsen til Tekfisk.

Har tatt tre år

Han har dermed fått med seg fire andre gründerselskaper som jobber med delvis det samme, og som er spredd ulike steder i landet. Foreløpig har de kalt seg Havbrukskollektivet, og planen er å levere en gratis plattform med informasjonstjenester som oppdrettere har bruk for. I tillegg skal det være mulig å kjøpe tjenester fra de fem gründerselskapene.

- Små bedrifter er gjerne ikke store nok til å konkurrere om de store kontraktene, og det er utfordrende å begynne å konsolidere gründere med klokkertro på at de selv er best. Gjennom en felles plattform får alle mer båndbredde på salg, support og produkter, sier Erichsen.

 - Er næringen klar for et sånt samarbeid?

- Jeg har brukt tre år på å få disse fem leverandørene til å begynne å jobbe sammen, så det gjenstår å se. Men disse fem er komplementære nok, og synes ideen er god nok. Innovasjon Norge har gitt støtte gjennom en ordning kalt bedriftsnettverk. Det gjør at vi kan redusere risikoen med å bruke tid på prosjektet, sier Erichsen.

Mer digitalisering

Gründerselskapene har hatt flere workshoper for å få opp ulike ideer til den nye plattformen.

- Det har gått mye fortere de tre siste månedene etter at vi fikk tilsagn fra Innovasjon Norge, enn det gjorde de tre første årene, sier Anteo-styrelederen.

Plattformen skal samle bransjespesifikke data som biosikkerhetssone, lusespredning, fartøystrafikk og sensordata. Lanseringen skjer på arrangementet Nuwave i Bergen tirsdag.

- Skal vi bli gode som gründere, må vi klare å samarbeide og klare å skape litt mer trykk rundt digitalisering. Næringen har holdt på med digitalisering i noen år, men vi synes det går litt sakte. Jeg skulle ønske det var høyere vilje til å bruke penger på digitale løsninger. Bransjen har tradisjoner for å kjøpe utstyr og båter, men er litt mer forsiktig med å bruke penger på software. Det kan være vanskelig å kjøpe enkeltprodukter som ikke snakker sammen i en helhet, men ved å samle oss har vi større mulighet til å bli en god leverandør og spille hverandre gode, sier Erichsen.

Vil vokse

Han sammenligner Havbrukskollektivet med Salmon Group, som er et nettverk for små og mellomstore oppdrettere.

- Vi vil lage et samarbeid på leverandørsiden innen teknologi, sier Erichsen.

Gründerne skal nå få på plass avtaler om inntektsfordeling og andre praktiske ting. På sikt er håpet å få med flere leverandørselskaper på plattformen.

- Vi har bare så vidt startet, og målet er å få med flere leverandører. Hvis ikke, gir det ikke mening. Hvis bransjen vil ha dette, er det bra, hvis ikke var det en god idé i alle fall, sier Erichsen. 

De fem selskapene som er med er Anteo, Seasmart, Optimeering Aqua, MT Aqua og TiAlta.

Her kan du høre podkast med gründer Erlend Torgnes i Optimeering Aqua: