Bård Eriksen og Eirik Stokkenes mistet jobben i oljenæringa mot slutten av 2016. Da måtte de finne på noe, og de neste årene har to nye bedrifter sett dagens lys.

Først opprettet de selskapet CSI Marine Cleaning for å utvikle en miljøvennlig løsning for vask av oppdrettsnøter og skipsskrog. «Vaskevannet» samles opp og gjennomgår så en UV-behandling slik at det blir rent nok til å slippes ut igjen.

– UV dreper alt levende, slik at du sitter igjen med rent vann og dødt biomarint liv som har vært på båten, sier Eriksen til Tekfisk.

Interessant for oppdretterne også

Egentlig siktet gründerne seg inn på vask av båter. Underveis fikk de mange telefoner fra oppdrettere, forteller Eriksen. De er nemlig også interesserte i at restene etter rengjøringen samles opp, slik at det ikke setter seg i nøtene igjen, eller enda verre: Går i gjellene på fisken.

– Det sier seg selv at det vil gå greit. Vaskeren vi bruker, er laget for å rengjøre nøter. Den vil ikke ta 100 prosent av groen, siden det ikke er noe som støter imot, men målsettingen er 70–80 prosent. Klarer vi mer, er det bonus, sier Eriksen.

Eget patent er tatt ut på rengjøring av båter og notposer.

Restproduktet etter vaskingen suges opp gjennom en pumpe. Foto: EuropeNano

Coating for oppdrettsutstyr

Eriksen og Stokkenes har også etablert EuropeNano der de utvikler et belegg eller coating på oppdrettsutstyr. Produktene er olje- og vannavstøtende og skal kunne brukes på for eksempel solcellepaneler, vinduer, kjeledresser og nøter.

– Det kan brukes på klær, tre, plast og stål, alt som utsettes for fuktighet, sier Eriksen.

Selskapene jobber litt mot hverandre, påpeker gründeren.

– Den ene skal rengjøre nøter, den andre hindre at det gror. Men det vil fungerer bra. Alle vil ikke ta i bruk den samme teknologien samtidig, og det vil ta tid å komme inn på begge markedene, sier Eriksen.

Enzymer fra vannliljer

Coatingproduktene er fra USA og Canada, mens EuropeNano har agentur. De jobber også med å utvikle egne blandinger, for å optimalisere bruken, og har 16–17 produkter på beddingen.

Eriksen ønsker ikke å gå ut med navnene på produktene.

– Vi har ikke tatt på patent ennå, og vi holder på å lage egne blandinger, sier Eriksen.

Han forteller imidlertid at coatingene blant annet er utviklet av enzymer fra vannliljer som er vannavstøtende.

Håper på rene nøter i tre måneder

I skrivende stund har de 16 prøver av coatingen til oppdrettsnøter stående i sjøen. De ble satt ut 5. mai, og gründerne følger spent med på hvor lang tid det tar før de gror til.

Sist de forsøkte sto prøvene i to og en halv måned før det begynte å gro. Nå håper de på et par måneder til.

– Tre måneder eller mer er suksess. Da kan vi begynne å selge, sier Eriksen.

Hvis de ikke får det til, vil de ta for seg den beste prøven og videreutvikle den.

Gründerne Eirik Stokkenes (t.v.) og Bård Eriksen har blandet prøver av coatingen på laboratoriet til forskningsselskapet Norce på Randaberg i Rogaland. Foto: EuropeNano

Viktig å unngå groe

Grieg Seafood har stilt anlegget sitt i Nedstrandsfjorden midt i Rogaland til disposisjon for prøvene.

– Vi vil være med å utvikle litt vi også. Dette er en veldig enkel ting for å oss å gjøre, sier driftskoordinator Anders Eike i Grieg Seafood.

Ennå er det for tidlig å si noe om hvor godt stoffet virker.

– Vi har forhåpninger om å unngå at det blir så mye groe. Det er noe av det viktigste vi holder på med, sier Eike.

Groe gjør nemlig at leppefisken beiter på nota i stedet for på lusa. Dessuten stresser spylingen laksen og merdene blir grumsete.

Vil bort fra kobber

Kobberimpregnering er noe de vil bort fra.

– Noe av kobberet havner på bunn, og det er uheldig. Vi blir mer og mer målt på kobber faktisk, sier Eike.

Selskapet er åpent for å teste ut flere av produktene fra EuropeNano på utstyret sitt. Vaskeløsningen har de imidlertid ikke snust på.

– Vi har noen som spyler alt av nøter for oss som vi er veldig fornøyde med, sier Eike.

Belegg på innsiden av fôrtanker

EuropeNano har også et pilotprosjekt med fôrprodusenten Skretting, der de tester ut coating på innsiden av fôrtankene deres.

De har nemlig problem med at fôret henger seg fast på veggene i tanken fordi det er fuktig.

Med i gründerprogram

Eriksen og Stokkenes ble nylig nettopp tatt opp i gründerprogrammet Ocean of Opportunities. Målet med programmet er å tilby vekstbedrifter innen havbruksnæringen tilgang til kunder, investorer og de store industriaktørene i næringen.

– Det er stor betydning. Neste møte skal vi møte med alle firmaene som er med som samarbeidspartnere, forteller Eriksen.

Havbruksbedrifter som Blue Planet, Skretting, Egersund Net, Akva Group, Bremnes Seashore, Grieg Seafood er involvert i programmet.