Løsningen til Fishency Innovation bygger på flere kameraer som filmer fisken fra alle vinkler mens den svømmer gjennom en tunnel, og registrerer lakselus ved hjelp av en egenutviklet programvare.

Har testet hos Lingalaks

Gründerne har vært med på flere oppstartsprogram, blant annet Katapult Ocean og nå sist Ocean of Opportunities i Stavanger.

– Vi nærmer oss veldig en kommersiell versjon nå. Vi har gjort to fullskala tester med to prototyper, og den neste versjonen vi lager skal være den kommersielle, sier Gohin til Tekfisk.

Fishency Innovation har avtale om testing med en pilotpartner i april. Gohin vil ikke ut med hvem dette er. Tidligere har selskapet gjennomført tester hos Lingalaks.

– Når testen er gjort, kan vi «go commercial», sier gründeren.

Flere konkurrenter

I september gikk investeringsselskapet Link Venture Capital inn med 4 millioner kroner, og måneden etter fikk Fishency Innovation 2,5 millioner kroner fra Innovasjon Norge.

– Det betyr mye for oss, og gir oss muligheten til å ha en demoversjon i sjøen, sier Gohin.

I dag registreres fremdeles lakselus ved manuell telling på et lite antall fisk. Flere aktører er i gang med automatisk lusetelling. En av disse er Aquabyte, som har inngått et samarbeid med Eide Fjordbruk. Stingray både skyter lus med laser, og er i gang med å telle dem.

Det bekymrer ikke gründeren i Fichency Innovation.

– Vi har alle våre styrker og svakheter, og vi fokuserer på våre styrker. Vi er de eneste med et 360 graders konsept som kommer på markedet neste år, og vi har møtt stor interesse fra oppdrettere for det vi planlegger å levere, sier hun.

Illustrasjon av hvordan systemet til Fishency Innovation fungerer. Foto: Skjermdump fra Fishencys nettsider

I dialog med Mattilsynet

Fisken svømmer gjennom en tunnel der den blir filmet med kameraene til Fishency Innovation. Planen er å leie ut enhetene, og selv stå for analysen av dataene som samles i sanntid.

Gohin mener det er rom for flere leverandører av automatisk lusetelling.

– Utfordringen for Mattilsynet vil være at det er ulike resultater. Vi trenger å finne en måte der oppdretterne kan sammenligne ulike teknologier. Det er ikke nødvendigvis én som er best, men ulike tilnærminger, sier Gohin.

I dag er det slik at selskaper som vil telle lus automatisk må ha dispensasjon fra Mattilsynet. Gohin sier de har en god dialog med Mattilsynet.

Vil utvide

Når teknologien er dokumentert og tatt i bruk, ønsker Fishency Innovation å utvide til innsamling av andre typer data, som biomasse og ulike velferdsindikatorer.

– Vi skanner hele fisken, og kan oppdage mange ting. Men vi må ta det steg for steg. Vi er opptatt av å holde kostnadene nede. Det er ikke vits med en Rolls-Royce-versjon i vannet som ingen har råd til, sier Gohin.

Håpet er at de første kommersielle versjonene kan være i sjøen til våren. Selskapet har også planer om et forskningsprosjekt for å validere resultatene av lusetellingen.