Anlegget skal stå ferdig våren 2019, og er knyttet til Hardingsmolts resirkuleringsanlegg (RAS) for smoltproduksjon i Tørvikbygd. Intensjonen er å sikre at man kan bruke sjøvann som spedevann i RAS-anlegg, samtidig som risikoen for at det skal dannes hydrogensulfid (H 2S), reduseres, skriver selskapene i en pressemelding.

Bruk av sjøvann er viktig i Hardingsmolts strategi for landbasert storsmoltproduksjon.

– Hardingsmolt har siden vi etablerte vårt første RAS-anlegg i 2007 hatt god kontroll på H 2S-faren, men har i likhet med andre bransjeaktører konstatert at overgangen til sjøvann øker risikoen for at gassen dannes. Vi har stor tro på at svaret ligger i å filtrere bort sulfatet fra sjøvannet, sier daglig leder Jakob Drivenes i Hardingsmolt i pressemeldingen.

Anlegget og renseteknologien leveres av Enwa Water Technology, og er basert på løsninger som blant annet brukes i oljenæringen. Innovasjon Norge støtter prosjektet, gjennom sitt program for utvikling av miljøteknologi.

Sentralt i det nye renseanlegget er et nano-filter, som i tillegg til å fjerne sulfatet fra sjøvannet, også reduserer innholdet av andre bestanddeler. Hardingsmolt skal bruke tid på å teste innstillinger, vannkvalitet, vannkjemi og fiskehelse før de vil inkludere løsningen i sin kommersielle produksjon. I disse delene av prosjektet vil UiB og NIVA være sentrale bidragsytere, skriver de.

Hydrogensulfid gir økt dødelighet i RAS-anlegg. Marine Harvest mistenker blant annet at det ga fiskedød hos dem.