Det siste var det aller mest spennende for gründer Arne Berge i Fishglobe. Han har tatt patent på løsningen som går ut på å tømme globen for fisk.

– Det gikk helt supert, sier han til Tekfisk.

Luft presser vannet ut

Natt til fredag i forrige uke kom brønnbåten «Ronja Tind» med 20.000 smolt fra Grieg Seafood sitt anlegg Trosnavåg.

– Det å frakte fisk og levere den til et lukket anlegg er standard hyllevare som leveres av brønnbåtene. Det gikk veldig greit. Men leveransen fra globen til brønnbåten var det sentrale, å vise at det fungerer, sier Berge.

Fisken fikk seg en tur tilbake til brønnbåten «Ronja Tide». Foto: Fishglobe

Fishglobe er et lukket postsmoltanlegg som måler 22 meter i diameter, er 19 meter høy, rommer 3500 kubikkmeter og kan huse 250 tonn fisk. Den tømmes ved å bruke trykksetting med luft.

– Den er lukket i toppen, og så har vi en kompressor som tar luft utenfra og blåser inn i globen. Det gjør at vannivået presses ned, og i løpet av 2–3 timer har vi presset ut alt vannet og fisken. Det er ingen pumper, fisken glir ut gjennom et rør i bunnen. Det har vært min idé i seks år, og nå er det bekreftet at det fungerer, sier gründeren.

Tøff høst

Fisken fikk dermed to turer i brønnbåten. Ifølge Berge var oksygennivået hele tiden bra, og all fisken klarte seg godt.

– Den kom veldig skånsomt ut og inn i brønnbåten, sier han.

Forskere fra Universitetet i Norce og Bergen var med og tok prøver av fisk for å dokumentere resultatet.

Den lukkede merden ble satt på plass i sjøen i juli, og fraktet til Lysefjorden der den nå ligger. Dåpen var i august, og planen var egentlig å ha første lille utsett av fisk i september.

– Vi har hatt litt ombygning av selve globen, det var noen lekkasjer, og vi har brukt en del tid på å tette den. Men de siste to ukene har vi testet selve løsningen og designet, og det har bare vært oppturer. Hver ting vi har testet har fungert. Det har vært en tøff høst, men de siste ukene har vært fantastiske, sier gründeren.

Problemene med lekkasjer førte til at globen ble liggende skeivt mens den ble tettet.

– Vi måtte sveise rør på utsiden, og da måtte vi heve den, og legge den på skeive med ballastsystemet for å kunne arbeide under vannivå, sier Berge.

Her er Fishglobe i Lysefjorden før den senkes. Foto: Fishglobe

Skal bygge en som er ti ganger så stor

De neste ukene skal globen testes med smolten som nå er levert.

– Vi skal teste at fôringen fungerer, oksygenering, alarmsystemer og nødstrøm. Alt med driften skal testes i en uke eller to, og når det er vist at det fungerer, kommer hovedinnsettet. Da kommer det 200.000 fisk til, sier Berge.

Fisken skal vokse i globen frem til april. Da skal den etter planen være i underkant av en kilo, og leveres tilbake til Grieg Seafood for å vokse mer i åpne merder.

Selskapet planlegger å bygge to glober til for postsmolt i løpet av 2020. Fishglobe har også fått to utviklingstillatelser til en globe som er nesten ti ganger så stor som den som nå er i sjøen.

Selskapet hadde i utgangspunktet søkt om tre tillatelser, men går videre med prosjektet selv om de fikk mindre enn det de har søkt om.

– Jeg skal til vår samarbeidspartner Uponor i Finland om noen uker for å designe ferdig neste versjon, sier Berge.

Her er Fishglobe nesten tømt for fisk. Foto: Fishglobe

Glad for erfaringen

Helst skulle han ønske de fikk testet med den fisketettheten de har søkt om.

– Vi har kommet så langt med prosjektet, det ser så positivt og bra ut, at vi mener vi må realisere den store globen uansett, sier gründeren.

Også den skal plasseres i Lysefjorden.

– Vi er heldig som har kunnet gå fra små prototyper til et fullskala postsmoltanlegg. De erfaringene er verdifulle når vi nå skal lage en gedigen globe på 30.000 kubikkmeter, sier Berge.

Matfisk eller postsmolt

Han regner med at den vil være klar i 2021.

– Det blir masse produksjon av fisk. Men nå begynner kundene å ringe og komme på besøk, det er kjekt, sier han.

Den store globen er dimensjonert for å ha laksen frem til matfiskstørrelse. Men den kan også bli brukt som postsmoltanlegg for laks opp til en kilo.

– Den beskytter mot lakselus i en viktig fase av livet, og gjør den mer robust før den kommer i åpne merder, sier Berge.

Her er fisken på vei inn i globen: