Det kommer frem i en pressemelding torsdag morgen. Sande Aqua har signert en designavtale med Billund Aquaculture som leverer RAS-teknologien. Dette skjer fem år etter at de to partene begynte samtalene om prosjektet.

Konsesjonen er gitt for 33.000 tonn fisk og kan utvides til 66.000 tonn, ifølge meldingen. Anlegget skal bygges i Skipavika Næringspark i Gulen i Vestland. Byggestart blir trolig mot slutten av neste år.

Sande Aqua planlegger to innhentinger av kapital i forkant av byggestart.

70–80 ansatte

– Det er en stor satsing. Trolig blir dette den største investeringen som er gjort i gamle Sogn og Fjordane fylke dette tiåret, sier styreleder Stein-Inge Larsen i meldingen.

Han er en av grunnleggerne av selskapet som ble startet i 2017. Sande Aqua er eid av Skipavika Næringspark med 60 prosent og Live Seafood AS med 40 prosent.

Selskapet skal trenge 70–80 ansatte når anlegget er ferdig.

– Valg av RAS-leverandør ble tatt allerede for flere år siden. Pris har aldri vært utfordringen. Tillit er viktigere, sier Larsen i meldingen.

Vurderer tare i fôret

Første trinn omfatter produksjon av 27.000 tonn fisk i full størrelse og 6000 tonn som blir foret opp til postsmolt på rundt 1 kilo.

Peder Bruce, som er bosatt i Bergen, er ansatt som daglig leder.

Stein-Inge Larsen er også medeier i Havtare, et selskap som skal dyrke og foredle sukkertare.

– Det er et potensielt fôrprodukt. Et vellykket resultat vil gi oss full kontroll over hele lakseproduksjonen, så det kan være et aktuelt område for samarbeid, sier Bruce i meldingen.