Det mener Maren Hjorth Bauer, daglig leder i Katapult Ocean.

Katapult Ocean er et såkornfond og akseleratorprogram for selskaper som jobber innen hav.

Bauer mener det er spesielt viktig å fortsette å investere i og støtte oppstartsselskaper i denne perioden.

– Under og på den andre siden av koronakrisen er bærekraftsutfordringene akkurat like viktige, sier hun.

12 til 16 nye selskaper

I dag har de 23 selskaper fra 14 land i porteføljen sin. Og disse følges tett opp under koronapandemien. Flere av selskapene jobber innenfor sjømatnæringen.

Bauer forteller til Tekfisk at de er i gang med å se etter nye selskaper å investere i.

– Vi skal investere i 12 til 16 selskaper frem mot august-september, sier hun.

Hver av selskapene får 150.000 dollar eller mer i støtte.

Maren Hjort Bauer, daglig leder i Katapult Ocean Foto: Arkivfoto Anders Furuset
Dette er risikoene:

Katapult Ocean har identifisert «topp fire» av risikoer for oppstartsselskapene på grunn av korona.

  • Forretningsutvikling og salg kan stoppe opp på grunn av reiserestriksjonene.
  • Mennesker blir syke og at folk ikke kan jobbe.
  • Mer krevende å hente kapital. Store verdier er forsvunnet på børs.
  • Tilbudskjeden, for eksempel ved at komponenter kan være vanskelig å få fra utlandet.

Har tatt grep

Vossingene i oppstartsbedriften Invertapro har tatt grep for å møte koronakrisen.

– Dette merker vi, sier daglig leder Alexander Solstad Ringheim til Tekfisk, fra hjemmekontoret sitt.

Del av gründerprogram

Invertapro er ikke del av Katapult Ocean, men er tilknyttet gründerprogrammet til VIS som har investert kapital i selskapet. Det lokale tiltaket Næringshagen på Voss har også bistått med kompetanse.

– Vi har fått god hjelp i de forskjellige gründer-hubbene når vi har lurt på noe i forbindelse med prosjekter og juridiske saker, forteller Ringheim.

Han sier at VIS har sendt generell informasjon om tiltak, og skjema for tilbakemelding om hvordan det går for de forskjellige oppstartsbedriftene. Selv har de så langt ikke vært nødt til å ty til permitteringer.

Protein og gjødsel

Invertapro har satset stort på protein- og gjødselproduksjon fra melbiller. Målet er å gi oppdrettsbransjen et sunt og bærekraftig fôr.

– Vi er de første og de fremste på feltet vårt, og har mulighet for høy gevinst, mener han.

Samtidig ser han at bedriften fremstår med høy risiko for investorer.

Seks ansatte ute av drift

Bedriften har hatt tre ansatte i karantene, etter reise og kontakt med smittede. De har også arbeidskraft tilknyttet et lokalt arbeidstreningstiltak, Kveik. For disse to ble det innført arbeidsstopp. Invertapro har seks fulltidsansatte av åtte som er lønnet av bedriften. Seks ansatte ut merkes, og de har omstrukturert driften. Det har gitt tid til administrativt arbeid, og til å se på prosjekter lenger ned i bunken.

– Krisen kan bli en vekker

Ringheim mener at investorer i krisetider gjerne ser til sikre investeringer.

– Vi må klare å holde to tanker i hodet samtidig.

Han sikter til hvor avhengig Norge er av olje og oppdrett, og mener krisen kan bli en vekker for det å stå økonomisk på flere ben.

Daglig leder røper at de har tre store kontrakter på gang, fra store fôrselskap. Den ene gjelder Skretting Nutreco. De to andre ønsker han ikke å snakke om.

– Vi håper å kunne fortelle mer, sier han.

En smakebit

Maren Hjorth Bauer i Katapult Ocean vil ikke svartmale situasjonen.

– Vi har snakket med en del kapitaleiere som også ser dette som et vendepunkt, at man kanskje vil allokere kapital på andre måter.

Med det mener hun at kapital i større grad vil flyttes over mot bærekraftige løsninger.

– Dette kan være en smakebit på hva som kan skje om vi ikke håndterer klimaendringene og de andre store utfordringene vi står overfor.

Spent på hjelpepakker

I disse dager har de ansatte i Katapult Ocean tett dialog med selskapene sine. Bauer er klar på at det kan være vanskelig for flere. Noen må permittere, pilotprosjekter og salg settes på pause. Andre selskaper ser muligheter.

– Det er en krevende midlertidig drift nå. Så får vi se hvor lenge disse strenge restriksjonene kommer til å vare og hvilke hjelpepakker som kommer.

Næringsminister Iselin Nybø (V) har varslet en rekke nye grep med en pakke på nærmere 5 milliarder kroner. Ifølge DN skal halvparten gå til gründere og vekstbedrifter. Dette er en del av en større krisepakke regjeringen la frem forrige uke, som er avhengig av flertall i Stortinget.

Ekstra kreative

Bauer er klar på at det finnes oppstartsselskaper som uansett ikke vil overlevd og at det kan akselerere nå.

– Men det er viktig å passe på at selskapene som er liv laga kommer seg gjennom dette.

Samtidig mener hun det er viktig å se mulighetene også.

– Det er en kjensgjerning at gjennom slike kriser er det ofte gode selskaper som kommer ut av dem, sier hun.

Hun tror mange nå blir ekstra kreative og ikke minst ekstra oppmerksomme på kostnader. De finner også nye bruksområder for teknologien sin. Dermed kan selskaper komme styrket ut av krisen.

Miljø, samfunn og finans

Det er tegn på at såkalt impactinvestering kan bli mer aktuelt fremover. Dette er investeringer hvor det er positive virkninger for miljø og samfunn uten at det reduserer finansiell avkastning.

Med reiserestriksjoner blir fjernstyrt teknologi enda viktigere. Bauer trekker frem teknologi og programvare som gjør at undervannsinspeksjoner kan gjøres uten å være fysisk til stede. Det finnes også selskaper som jobber med virtuelle modeller for å effektivisere modifikasjoner og vedlikehold av skip. Dette er eksempler på selskaper som har oppsving.

Kortsiktige inntekter

Invertapro arbeider nå ut fra at situasjonen kan bli langvarig og forverres ytterligere, med et «worst-case»-scenario som utgangspunkt. De mener imidlertid at de er godt rustet for tiden fremover.

I skrivende stund prøver den lille arbeidsstokken å konsentrere seg litt mer om kortsiktige inntekter. Selv om de først og fremst er et fôr- og gjødselskap – «insektbæsj er næringsrikt» – vurderes det forlengelse brødprosjektet de har hatt med Meny og Bakehuset. Nå venter de på svar.

– Vi følger absolutt med på tiltakspakkene, og har satt en ring rundt det vi tenker kan være aktuelt for oss, forteller Ringheim.