Det er fôrsystemet FeedStation som kommer i ny versjon. Det ble tidligere levert av Steinsvik, som nå er en del av ScaleAQ sammen med Aquaoptima og Aqualine.

Bort fra egne programvarer

Muligheten for utveksling av data er ny.

- I vår tette dialog med absolutt alle deler av havbruksnæringen har vi sett at lukkede systemer gir mindre valgfrihet. Vi måtte stille oss selv spørsmålet; hvorfor er det ikke slik at den samme programvaren kan integreres med alle typer sentralfôringsanlegg, spør Torsvik i en pressemelding.

Ulike selskaper har levert ulike programvarer og styringssystemer for mekanisk utstyr til havbruksnæringen. Men disse har ofte ikke blitt laget med tanke på informasjonsutveksling.

- Om du kjøpte et kamera av Steinsvik så måtte du bruke Steinsviks programvare om du ville se informasjon fra de innebygde miljøsensorene. Det samme gjelder for andre selskapers sensorløsninger eller fôringsanlegg, heter det i pressemeldingen.

Slipper konkurrentene til

Nå skal programmeringsgrensesnittet, API, åpnes opp.

- Det siste året har vi jobbet med å få på plass åpne API’er som kan brukes for hele næringen og som gir en trygg og stabil utveksling av data mellom ulike systemer. Vi tror så sterkt på at dette er den riktige retningen for næringen at vi vil dele API’ene våre med alle som ønsker tilgang, sier Torsvik.

På kort sikt betyr dette at de også må la konkurrentene lettere slippe til for å styre deres egne mekaniske systemer. Alle som har kompetansen til det kan nemlig utvikle tilleggsfunksjonalitet til ScaleAQs sentralfôringsanlegg.

Pilotbruker

Oppdrettsselskapet Lingalaks i Hardanger har vært en av pilotbrukerne av den nye FeedStation. De har integrert fôringssystemet med hydroakustiske løsninger fra CageEye for å måle fiskens respons i forbindelse med fôring.

Akva Group jobber også med å åpne opp for deling av data. Det kan du høre mer om i denne podkasten: