Oppgraderingen betyr at Bremnes Seashore kutter all bruk av fossilt drivstoff i den daglige driften av anlegget.

Statsminister Erna Solberg (H). Foto: Arkivfoto Einar Lindbæk

– Bellona, ABB og Bremnes Seashore har gjennom samarbeidet på Loddetå laget et forbilde for resten av næringen, sa statsministeren. Hun la til at hun håpet dette kun var starten på en helelektrifisering av oppdrettsnæringen langs hele kysten. Det går fram av en pressemelding fra miljøorganisasjonen Bellona.

Samarbeidsprosjekt

Klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn deler statsministerens ønske om en ytterligere elektrifisering av havbruksnæringen:

– Oppdrettsnæringen skaper enorme verdier for Norge, men den har også et fotavtrykk og klimagassutslipp. Vi trenger mer innovasjon for å få havbruksnæringen over i det grønne skiftet, og det er kjempeviktig at vi får elektrifisert det vi kan, sier Rotevatn.

Bremnes Seashore har elektrifisert sin oppdrettsvirksomhet i større skala enn noen andre. Foto: Bremnes Seashore

Elektrifiseringen av Loddetå er et resultat av et samarbeid mellom Bremnes Seashore, ABB og Miljøstiftelsen Bellona.

Våren 2018 presenterte ABB og Bellona sammen rapporten «Laks på Landstrøm», som viser at det er mulig å redusere klimagassutslipp fra oppdrettsnæringen betydelig ved å satse på helelektriske anlegg. Nå er testfasen over, og i dag, onsdag 24. juni står statsminister Erna Solberg for den offisielle åpningen av pilotanlegget.

Strøm til merdkanten

Mens flere oppdrettere har sørget for landstrøm frem til forflåtene, er Bremnes først med å sørge for landstrøm helt ut på merdkanten slik at også arbeidsoperasjoner ute på merdene kan drives elektrisk, går det fram av meldingen. Selskapet har blant annet investert i en elektrisk arbeidskatamaran som nå er i drift på lokaliteten Loddetå.

– Vi som jobber i Bremnes Seashore er utrolig stolte over å være først i verden med et helelektrisk lakseoppdrettsanlegg. Dette har vært mulig takket være godt samarbeid med ABB, Bellona og andre partnere. Med landstrøm helt ut på merdkanten blir det mulig å utføre alle kraftkrevende operasjoner med fornybar energi. Helelektriske oppdrettslokaliteter er gode nyheter for de ansatte, laksen, naboene og for samfunnet ellers, sier Simon Nesse Økland, utviklingssjef i Bremnes Seashore.