Et av dem er et landbasert prosjekt i Vietnam med en produksjon på 10.000 tonn årlig.

Her samarbeider Lighthouse Finance med Dong Nam Investment, SEA Aquaculture, det singaporske selskapet AquAgro Projects og RAS-teknologispesialisten fra Israel, Aqua Moaf.

– Men investeringsselskapets interesser er ikke bare i landbasert, sier administrerende direktør, Roy Høiås til IntraFish.

Vil finansiere med 950 millioner kroner

– Jeg mener landbasert er blitt en mer typisk del av vår klientportefølje på det globale markedet de siste tre-fire årene, sier Høiås.

Hans rolle i det vietnamesiske prosjektet vil være å samle kapitalutgifter for anlegget. Han satser på å finansiere det landbaserte anlegget på forhånd, med 950 millioner kroner (100 millioner USD).

Høiås forteller at han ønsker en årlig produksjon ved anlegget på 10.000 tonn. I en uttalelse sier han at denne størrelsen er ganske standard produksjon for prosjektene de allerede er involvert i. Det største RAS-prosjektene Lighthouse Finance forsøker å finansiere sikter seg inn på en produksjon på 20.000 tonn.

Global virksomhet

Lakseproduksjon er en stor del av Lighthouse Finances portefølje, men selskapet ser også på mulighetene i andre arter som barramundi, reker og akvakulturprosjekter med tilapia.

– Vi bruker kunnskapen og ekspertisen vår i disse vekstområdene. Selskapet var fokusert på kyst, offshore og landbaserte oppdrettsanlegg, sier Høiås.

Han legger til at det handler om å finne de riktige stedene og de riktige folkene.

Selskapet har nå flere prosjekter i flere områder som Kina, Afrika og Australia.

Behov for bærekraft og miljøbevissthet

– Vi begrenser oss definitivt til region. Vi er nært på AquaMaof og andre RAS-leverandører, og det er slik vi dekker hele industrien.

Historisk sett har Lighthouse Finance hatt en mangfoldig portefølje, men tok det «strategiske valget» i 2010 om å bare investere i akvakultur. Ifølge Høiås har bakgrunnen til Lighthouse Finance som norsk selskap tilknyttet oppdrettsnæringen, bidratt til å gi dem et fortrinn.

– Jeg tror generelt at akvakultur er en industri som trenger å utvikle seg mot å være mer bærekraftig og miljøbevisst. Det er definitivt noe vi ønsker å ta med oss, og vi startet med løsninger innen oppdrettsteknologi.

– Vi ser et globalt marked som vokser veldig, veldig raskt og som kommer til å være i vekst i mange år fremover, avslutter Høiås.

For noen år siden gikk det norske investeringsselskapet Longship inn i Nofitech, som leverer RAS-anlegg.

Likte du denne artikkelen? Les flere saker fra IntraFish.no: