Bakteriesykdommen Salmon Rickettsial Syndrome (SRS) har lenge vært en hodepine for chilenske lakseoppdrettere. 

Dødeligheten redusert

Inntil nylig har det ikke funnes noen effektiv vaksine, men Pharmaqs relativt nye LiVac–vaksine gir håp, ifølge styreleder Ricardo Garcia i Salmones Camanchaca.

– Vi ser at det i anlegg hvor vi har brukt vaksinen brukes 35 prosent mindre antibiotika enn i våre andre anlegg. Samtidig er SRS–relatert dødelighet ned fra 4,9 prosent til 1,5 prosent, sa Garcia da han presenterte selskapets kvartalsresultater for første gang i Norge denne uken, skriver IntraFish.

Det chilenske lakseselskapet ble nylig skilt ut av morselskapet Camanchaca, og børsnotert ved Oslo Børs.  

Vaksinen settes i settefiskfasen. Garcia mener at det er for tidlig å konkludere med at vaksinen er en seier over SRS.

– Men det går riktig vei, ingen tvil om det.

Kombinert med utsett av større smolt med påfølgende mindre tid i sjø, vil antibiotikabruken reduseres.

Fortsatt billigere enn norsk laks

Garcia tror at på «et eller annet tidspunkt» vil også chilensk lakseoppdrett foregå uten bruk av antibiotika.

– Det er ikke gjort over natten, men det utvikles stadig nye vaksiner. Jeg har ingen vitenskapelige data som tilsier at da eller da forsvinner antibiotikaen, men jeg håper at det skjer i løpet av 2–5 år.

Antibiotikabruk er en av grunnen til at chilensk laks er billigere enn norsk laks. Men selv når/hvis Chile også slutter med antibiotika, vil den forbli billigere, tror Garcia.

– Med mindre Brasil vil ta unna langt mer volum enn i dag, vil vi måtte selge billigere enn Norge. Det er rett og slett fordi Norge har en logistikkfordel, med lett tilgang via lastebil til det store, europeiske markedet.

Les også: