– Det anslås at vi er 9,7 milliarder mennesker på jorda i 2050. Å brødfø dem på en god måte er en av de viktigste jobbene vi har, sier Rønning til IntraFish.

Hun jobber for tiden med et Forskningsråd-prosjekt som heter GrowPro.

«GrowPro ønsker å utvikle nyskapende teknologi for å produsere muskelproteiner til mat på en ny og miljøvennlig måte ved hjelp av bioreaktorer i stedet for tradisjonelle husdyr», heter det i prosjektbeskrivelsen.

Tirsdag holdt Rønning foredrag på Tekmar-konferansen som Sintef arrangerte i Trondheim. Selv om hun primært jobber med kjøtt, har hun også tanker om laks.

– Det er mange utfordringer med dagens lakseproduksjon – men hva om det hadde gått an å produsere laks uten merder og tanker, på en helt annen måte?

Foreløpig bare plantebaserte substitutter

Produksjon av kjøttceller i laboratorier må ikke forveksles med vegetar-baserte kjøtterstatninger, hvor særlig selskapene Beyond Meat og Impossible Food har fått massiv medieomtale det seneste året.

– Det er produkter laget med vegetabilske råvarer, og er noe helt annet. Sagt på en veldig enkel måte, har grønnsaker runde proteiner, mens kjøtt har mer fiberaktige proteiner. Disse produsentene bruker en ekstrusjons-prosess for å forsøke å gjøre vegetabilske proteinene mer fiberaktige, sier Rønning til IntraFish.

Beyond Meats burgere selges nå en rekke steder i Norge, både på restauranter og i butikk.

– Impossible Foods dyrker i tillegg «blod» med gjær som gjør at burgeren ser veldig ekte ut. Den er imidlertid ikke godkjent her i Europa ennå.

«Protein-slush» lett – kjøtt vanskeligere

Forskeren sier at det er relativt enkelt å produsere det hun omtaler som protein-slush i laboratorier.

– En tar ut levende muskelceller, sovende celler som dyr har i kroppen, klar til å reparere muskler som skader seg. Å få disse til å vokse i en labskål, har vi gjort i mange år allerede. Disse proteinene kan så brukes til å lage en burger, eller etter hvert et kjøttstykke.

Veien dit inneholder imidlertid flere utfordringer.

– En ting er å få nok celler. En annen ting er oppskalering. En del av dette arbeidet er overførbart fra produksjon av vaksiner, men her må det kunne produseres billig, og alt må være spiselig.

Og kjøtt er mer enn proteiner.

– Muskler smaker ikke noe – det er det fettet som gjør. Og en trenger bindevev for å få struktur. En løsning kan være å bruke 3D-printer, og dermed få kjøtt.

En annen utfordring er hva cellene skal spise i prosessen.

Kostnader essensielt

Videre er det utfordringer med produksjonskostnader, og regulatoriske godkjennelser.

– I 2013 ble den første burgeren basert på labdyrket kjøtt, produsert. Den kostet rundt tre millioner kroner. Nå kan de angivelig produsere ned mot 400 kroner kiloen, men vil det fungere i praksis ved oppskalering? Nederlandske Mosameat er kanskje det selskapet som har kommet lengst her, sier Rønning.

Hun sier at en rekke aktører jobber for å produsere syntetisk kjøtt, og noen også gjør tilsvarende for fisk. IntraFish.com har nylig publisert en liste over noen av aktørene.

– Ingen har lykkes kommersielt ennå, men en rekke av disse selskapene har store, etablerte aktører bak seg, som har store finansielle muskler.

Forskeren sier at det er mye hemmelighold rundt de ulike selskapene, og vanskelig å verifisere opplysninger og påstander om produksjonsteknikker og produksjonskostnader.

Spesialdesignede produkter?

En mulighet som lab-produsert kjøtt kan gi, er kjøtt med tilpasset næringsinnhold.

– Vi kan tenke oss at en kan lage produkter særlig egnet for eldre, eller noen som er særlig egnet for sportsutøvere. Muligheten til å justere forholdet mellom protein, fett og andre næringsstoffer vil gi mange muligheter.

Prosessene kan også overføres til nye bruksområder.

– En kan lage skinnprodukter. Et annet område, hvor en har kommet veldig langt allerede, er å lage syntetisk melk og syntetisk eggehvite gjennom fermentering. Dette er langt enklere prosesser enn kjøtt.

For å lykkes i markedet må produktene være minst like gode på smak som eksisterende produkter, mener Rønning.

– Må ikke avskrives

– Noen mener kanskje dette er science fiction, som aldri vil skje. Det kan så hende, men hva om det blir realiteten? Flere tenketanker ser på hva som skjer med landbruket. RethinkX kom nylig med en veldig dramatisk rapport. De tror at store deler av amerikansk kjøttproduksjon vil gå konkurs innen ti år. Det tror jeg ikke, men jeg fikk en tankevekker da ett av USAs største meierier nylig gikk konkurs.

Rønning sier at ett selskap allerede sier at de har laget kunstig laksekjøtt.

– Ifølge dem er den omtrent som vanlig laks, men smaken skal være litt mildere. Jeg vet ikke om det stemmer, men det er altså det de sier.

– Hva ville du ha gjort om du var norsk lakseoppdretter i dag?

– Jeg ville i alle fall ha fulgt med. Om dette blir en realitet, kan det gi dramatiske følger. Det blir for naivt om en bare avfeier det. Plutselig kan slike produkter komme i handel, og få en eksplosiv utvikling lik det vi har sett på plantebaserte kjøtterstatninger.

– Hvor raskt kan det komme slike kjøttprodukter til markedet i Norge?

– Det er bare spekulasjoner fra min side, men det tar nok minst fem år. Ingen slike kjøttprodukter har ennå søkt om godkjennelse i Europa, og bare søknadsprosessen tar minst 18 måneder.

Likte du denne artikkelen? Les flere saker fra IntraFish.no: