Salmon Evolution og Dongwon har inngått en investeringsavtale, skriver Salmon Evolution i en pressemelding. Dongwon er et stort, globalt sjømatselskap. De investerer 50 millioner kroner for en minoritetsandel i det norske selskapet.

Byggingen av det norske landanlegget startet i mai i år. Det er snakk om den første av tre faser på Indre Harøy i Hustadvika kommune. Dette anlegget får en kapasitet på 36.000 tonn.

Flere prosjekter

Sørkoreanske Dongwon er et av verdens største sjømatselskap, og driver primært med tunfisk. De har virksomhet i en rekke land.

I avtalen planlegger de to aktørene å bygge et landanlegg i Sør-Korea basert på teknologien til Salmon Evolution. De vil også vurdere lignende prosjekter i andre asiatiske markeder samt det nordamerikanske markedet.

– Dette er en veldig spennende mulighet for oss. Samarbeid med en global aktør som Dongwon Industries vil gi oss gode kommersielle muligheter, i tillegg til solid industriell støtte for å skalere konseptet vårt i nye markeder, sier administrerende direktør Håkon André Berg i Salmon Evolution i meldingen.

Salmon Evolution
  • Salmon Evolution er i gang med bygging av et landbasert lakseanlegg i Hustadvika kommune utenfor Molde. Første byggetrinn har en produksjonskapasitet på 9.000 tonn, og skal stå ferdig i slutten av 2021
  • Ferdig utbygd skal anlegget få en kapasitet på 36.000 tonn. Investeringene er beregnet til 1,3 milliarder kroner i første trinn

Gjennomstrømming i Sør-Korea

En del av avtalen med Dongwon er at de to selskapene skal opprette et felles selskap i Sør-Korea, hvor de også skal produsere laks på land. Detaljene er ikke avgjort, men prosessen med å finne tomt og skaffe tillatelser er startet, skriver Dagens Næringsliv.

Anlegget i Hustadvika baseres på 65 prosent resirkulering og 35 prosent tilførsel av filtrert og temperert sjøvann. Salmon Evolution mener dette skal bidra til optimal drift og redusere risikoen sammenlignet med andre typer landbaserte anlegg med mer resirkulering av vannet.

Anlegget de skal bygge i Sør-Korea skal i likhet med det i Norge bli et såkalt gjennomstrømmingsanlegg med gjenbruk.