Omgitt av høye fjell, rett ved Lysefjordsenteret utenfor Stavanger ligger den semilukkede, hvite plastmerden Fishglobe. Ved flytebryggen som forbinder den med svabergene ligger også prototypen, som er langt mindre og bygget i svart plast.

– Dette er faktisk verdens største konstruksjon i polyetylen (ofte kalt PE, som er en plast-type, journ.anm.), sier Tor Magne Madsen til IntraFish. Han er ansvarlig for prosjekt og salg i Fishglobe, og viser oss rundt.

Den hvite kulen har en diameter på 22 meter, og rommer rundt 3.500 kubikk vann. Selskapet har en FoU-produksjon, og bruker enheten til postsmoltproduksjon for laks som selges til Grieg Seafood.

– Vi får inn fisk på rundt 100 gram, som vi produserer her inn i rundt seks måneder, sier Madsen.

De er nå mot slutten av produksjonstiden på sin andre fiskegruppe. Fisk i den første gruppen ble rundt 830 gram før den ble tatt ut og satt i åpne merder i sjø.

– Blir det ikke dyrt å investere i slike glober fremfor å produsere i åpne merder?

– Vi tror fortsatt at laks i Norge blir produsert i åpne merder i sjø, men løsningene våre kan bidra til å løse utfordringer med postsmolt og kanskje også med lukkede ventemerder.

Postsmolt i Fishglobe. Foto: Anders Furuset

God tilvekst

Fisken vokser ifølge Madsen raskt i globen, og raskere enn hva fisk i resirkuleringsanlegg (RAS) på land gjør.

– Vi kan fôre hardere, siden vi ikke trenger å ta hensyn til noe biofilter, sier han.

Vannet i globen skiftes ut rundt tre ganger per time. Faces (fiskebæsj) og fôrrester tas ut, og samles i en egen tank.

Enheten klassifiseres som en såkalt semilukket merd, noe som avhenger av hvor mye behandling som gjøres av vannet som kommer inn og går ut.

Trøbbel med ILA

Tidligere i sommer fikk laks i en sjølokalitet i nabofjorden påvist sykdommen ILA. Kontrollsonen som ble opprettet rundt utbruddet inkluderer Fishglobe, og selv om fisken her ikke har fått påvist ILA får de ikke lov til å flytte den.

– Det skaper naturligvis store utfordringer for oss. Selv om vi har den beste forsikringen som finnes, gjelder den ikke så lenge vi ikke har fått påvist ILA på vår fisk, sier Madsen.

Etter flere runde med myndighetene, kom de frem til en løsning som innebærer at Grieg Seafood får etablere en midlertidig sjølokalitet nær globen hvor fisken kan settes ut.

Driftsleder Eivin Berge (t.v.) i Grieg Seafood har ansvaret for driften av Fishglobe. Her sammen med Tor Magne Madsen (t.h.) i Fishglobe. Foto: Anders Furuset

Stor plastkule

Inne i globen svømmer det fisk i en stor tank. Inne i enheten er den delen av konstruksjonen som er i luft delt inn i flere rom.

– Her er alt nøye gjennomtenkt. Vi har doble systemer for alt, og kan drive ganske lenge selv om det skulle oppstå strømbrudd eller andre forstyrrelser.

Madsen tar oss med rundt i de ulike rommene.

– Når vi tømmer globen presser vi luft inn her, slik at fisken fortrenges skånsomt i en slange som over til brønnbåt, sier han og peker ned i vannet.

Har utviklingstillatelser – vil bygge kjempe-globe

Selskapet Fishglobe AS eier konseptet, og patent knyttet til enheten med samme navn. Dette selskapet eier igjen halvparten av Ryfish, som er det selskapet som eier fisken i globen. Grieg Seafood driver enheten, og kjøper fisken av Ryfish.

Fishglobe har nylig fått innvilget to utviklingstillatelser for å teste ut konseptet sitt i stor skala.

– Vi ønsker å bygge en versjon som er på 30.000 kubikk, eller ni-ti ganger så stor som denne, sier Madsen.

Finske Upinor skal bygge moduler i PE-plast, som så skal sammenføyes på et lokalt verft i Norge. Byggekostnader er anslått til rundt 200 millioner kroner, og selskapet er nå i samtaler med finansinstitusjon om strukturen på finansieringen.

– Håper er at vi kommer i gang med byggingen i løpet av året. Fra byggestart regner vi med at det tar 8–9 måneder før globen er ferdig, sier Madsen.

Fishgloben sett fra luften Foto: Anders Furuset

Les mer om Fishglobe her: