Et jobbtilbud er en anerkjennelse av at de tre til fem årene dine med studier ikke var forgjeves, og at akkurat din kompetanse har verdi for noen. At flere år med blod, svette og tårer lønner seg. Et jobbtilbud betyr at din utdanning og kompetanse kan forvandles til verdiskaping for samfunnet.

Havbruksnæringen trenger påfyll av kompetanse og kloke hoder som kan bidra til økt bærekraft og lønnsomhet. Jobbmulighetene er mange, men du er ikke den eneste studenten som kjemper om drømmejobben. Nå håper vi at flere studenter vil få muligheten.

Møteplasser som HAV er ettertraktet – studenter står i kø for å delta og bedriftene stiller opp for å kare til seg de beste studentene. I år hadde HAV over 100 deltakere, og hele 16 ulike studieretninger var representert.

Jobbkapring 101

Den våte drømmen er en jobb før studietiden er over. Det kan gi ro i sjela til en stresset student som snart skal ut i voksenlivet. Termoskoppen på lesesalen kan byttes ut med røverhistorier rundt kaffetrakteren på kontoret, og du slipper å leve på Lånekassens nåde.

Mange studenter legger inn hard innsats for å gjøre en våt drøm til søt virkelighet. De møter kanskje næringsaktører som nikker oppløftende og sier «jeg kontakter deg», uten at det er ensbetydende med bedriftstelefon og hev/senk-pult. Det kan være langt mellom ord og handling. Hvordan kan du som student øke sannsynligheten for at akkurat du blir kontaktet i ettertid? Sorry, det finnes dessverre ingen fasitsvar, men noen tips på veien kan være kjekt å ha.

Å kapre drømmejobben kan minne om en blanding mellom Tinder og «Ex on the beach»: Du må fremstå som ivrig og engasjert, uten at du sier eller gjør noe du vil senere angre på. Det handler i bunn og grunn om å gjøre et godt inntrykk som skiller deg fra alle de andre. Din potensielle arbeidsgiver må få akkurat nok informasjon om deg til å bli sittende og tenke på deg i ettertid. Er virksomheten nysgjerrig på å vite mer om deg er sannsynligheten større for at du får tilbud om et nytt møte.

Ved å bygge menneskelige relasjoner mellom studenter og næringslivet, senkes samtidig terskelen for å ta kontakt igjen. I tillegg er det langt enklere å nå gjennom med et fast håndtrykk eller en klok replikk, enn å havne i en lang liste med ubesvarte e-poster. Å delta på møteplasser som HAV gir deg også mulighet til å fange opp muligheter for næringsorienterte studentoppgaver. Å skrive en masteroppgave i samarbeid med bedrifter er både nyttig problemløsning for næringen, samtidig som det kan skape gode inntrykk og være en døråpner for drømmejobben.

En hyllest til aktive næringsaktører!

Interessen for å jobbe med blå verdiskaping har økt betraktelig. Havbruksnæringen har et enormt vekstpotensial og næringen skriker etter kompetanse. Som bedrift kan det også være vanskelig å prioritere kompetanseløft. Ikke fordi bedriften ikke vil, men fordi næringen jobber på spreng og bruker alle tilgjengelige ressurser på å knekke koden for bærekraftig vekst. Vi hyller derfor de næringsaktørene som møter studenter på studentenes arena – de virksomhetene som setter av tid og krefter til å involvere seg i møteplasser som HAV og deltar på workshops, diskusjoner og studentoppgaver. Til syvende og sist er det en vel anvendt investering. Virksomheter som gjør seg attraktive for studentene klarer å friste de klokeste hodene, og dermed sikrer seg verdifull arbeidskraft for fremtiden.

Veien videre

Vår erfaring er at de fleste studenter gjerne ønsker seg en jobb i de store byene. Men havbruksnæringen har behov for arbeidskraft der verdiskapingen skjer – i distriktene. Blå verdiskaping skjer ikke innenfor Oslo-ringene, men langs kysten. Studenter som søker drømmejobben, må med andre ord være forberedt på å bytte ut barista-assortimentet med allværsjakke og slagstøvler. Møteplasser som HAV er en utmerket mulighet for både bedrifter og studenter til å finne hverandre. Virksomheter får en mulighet til å vise seg frem som attraktive arbeidsgivere og studenter får muligheten til å skape gode inntrykk ansikt til ansikt.

Siden det første HAV-arrangementet i 2012 har vi rendyrket konseptet treffpunkt for studenter og havbruksnæringen. Det har ført til at HAV har vært fullbooket flere år på rad, i tillegg til å bli kåret til et av NTNU sine beste studentarrangementer. HAV blir større og større for hvert år, og vi har lært mye av tilbakemeldinger fra deltakende studenter og virksomheter. Jevnt over melder deltagerne at de er fornøyde og opplever at HAV er en verdifull møteplass for studenter og havbruksnæringen.

NCE Aquatech, i samarbeid med Linjeforeningen Volvox & Alkymisten og studentorganisasjonen NTNU Ocean Club, ønsker å gjøre fremtidens HAV-arrangementer til en enda bedre møteplass for nettverksbygging og jobbrelasjoner, som skaper verdifulle og solide samarbeid mellom studenter og havbruksnæringen. Fjorårets HAV-arrangement resulterte i at tre studenter sikret jeg jobb, og vi ønsker vi å øke dette tallet i årene som kommer!

 Derfor håper vi at enda flere melder seg på HAV-arrangementet i februar 2021, slik at flere studenter kan få oppfylt sine våte drømmer om krevende og givende jobber i havbruksnæringen.