Utgangspunktet var et helgebesøk til studentdatteren i Bergen og 6 måneder uten en eneste flytur. Før pandemien ville Vigra på en fredag kveld vært full av god forventningsfull stemning, kanskje grupper med venner som deler en flaske vin før avgang og som spente vil ut på nye eventyr – eller arbeidsfolk som skal hjem til sine kjære etter en travel uke.

Wenche Uksnøy
  • Wenche Uksnøy er klyngeleder for Blue Legasea, som har rykket opp til nasjonal klyngestatus, NCE.
  • Hun har sin bakgrunn fra salg og markedsføringsroller i ulike typer prosessindustri, de siste ti årene innen biomarin ingrediensindustri.
  • Næringsklyngen NCE Blue Legasea samler ressurser, erfaring og kunnskap fra alle deler av den marine verdikjeden, i tett samspill med maritim sektor.

Denne fredagen var det ingen kø i innsjekk eller sikkerhetskontrollen – ingen kø i kiosken, og noen få sjeler veldig spredt rundt på bordene i restauranten – stort sett alene. Den gode, dynamiske reiseenergien var erstattet med stillhet og distanse.

En verden full av muligheter

Om bord i Widerøeflyet var vi kanskje 15 personer, alle med munnbind og god avstand – og den samme rolige stemningen rådet. Etter 20 år med lett flyskrekk stålsatte jeg meg imidlertid for de neste 10 minuttene, takeoff fra Vigra kan være en krevende sak.

Når vi taxet ut på rullebanen og motorene brølende gjorde seg klar til å lette, prøvde jeg å få tankene mine over på andre spor, men kraften og lyden fra flyet overdøvet forsøket på distraksjon. Og under over alle under, jeg kjente plutselig en barnslig fryd over takeoff. Jeg kjente for første gang på lenge at energien og lydene om bord faktisk ga en enorm følelse av frihet og at verden ventet, full av muligheter.

I etterkant av turen har jeg tenkt mye på dette øyeblikket – følelsen jeg fikk av takeoff fra Vigra.

Samme fredag som avreise til Bergen hadde vi i lunsjen i Ålesund Kunnskapspark, ÅKP Blue Innovation Arena, en presentasjon fra gründerselskapet Metapod, som nylig vant DNBs pitchepris og kjærkomne kroner til videre satsing på opprett av gresshopper som ny marin proteinkilde for forindustrien.

Gründer full av pågangsmot

Blant tilhørere under presentasjonen med Metapodgrunderne var erfarne forskere fra Sintef, andre gründere, erfarne kompetansemeglere fra ÅKP og andre bedrifter tilknyttet Norsk Maritim Kompetanse, NMK. Fredrick Darien snakket entusiastisk om sine planer, viste stolt frem selskapets pitchevideo og svarte skråsikker på alle kritiske spørsmål som kom.

Publikumet ble imponert over disiplinen og fokuset til selskapet, men noen av oss i det mer etablerte aldrende publikumet, tenkte kanskje noe tanker rundt denne skråsikkerheten. Har de virkelig tatt innover seg alle utfordringene de vil møte med det regulatoriske? Vet de hvor vanskelig det kan være å nå frem med Mattilsynet?

Hvordan skal de klare å oppskalere denne gode ideen som krever investeringer i lang tid fremover? Hva med litt kledelig norsk ydmykhet kanskje? Hvor er respekten for autoriteter?

Penger søker eiere

Magnus Sørensen i Metapod fortalte at de samme dag faktisk hadde hatt et eget møte med Nordeas Thina Saltvedt, som var i Ålesund på GCE Blue Maritime sin klyngekonferanse. Metapod ble brukt som eksempel på lovende bærekraftig satsing innenfor blå sektor.

Hun heier på selskapet som tar bærekraft på alvor fra første stund og gir sin fulle støtte. Verdens kapitalmarkeder har mye penger om dagen og disse pengene søker eiere. Det første investorene vil krysse av på sjekklista si ifølge Saltvedt er bærekraft – og her scorer Metapod godt. Gründerne i Metapod gikk altså rett på og booket møte med Saltvedt for å lære mer.

Poenget mitt med takeoff følelsen og Metapods skråsikkerhet er enkelt – jeg tror vi trenger mer av dette for å løfte norsk økonomi og vokse når COVID slipper taket. Vi trenger ikke bare vaksine som holder oss friske, men vi trenger også å styrke opplevelsen av at der er mange muligheter for ny næringsvekst og ny start i tiden som kommer. Vi trenger skråsikre gründere som er modige, disiplinerte; som treffer på globale samfunnsutfordringer og som går på tvers av det etablerte.

Vi har ingen tid å miste

Utsikten fra flysetet hos Widerøe nedover Vestlandskysten overbeviser også om at norsk natur og kystlinje gir unike muligheter. I vår klynge samarbeider vi denne høsten med NCE Heidner Biocluster, NCE Seafood Cluster og Biotech North om å få etablert flere innovasjonsprosjekter i blå og grønn sektor som skal bidra til økt verdiskaping i norsk bioøkonomi.

Fire webinarer til inspirasjon om blå /grønne muligheter fikk over 500 deltagere og listen over ideer som kom ut av webinarene ble lang. NCE Blue Legasea er også involvert i prosjektet HOLOSUSTAIN – der islandske, kanadiske og norske forskere jobber med å forløse det industrielle potensial i sjøpølser. Vi er i startgropen sammen med Cod Cluster i Vesterålen, Biotech North i Tromsø og NTNU Ålesund om å etablere et EVU opplegg for marine ingredienser i 2021 – og vi har ingen tid å miste.

Få den COVID-vaksina på plass og gi gründeren i magen den plassen han eller hun fortjener i rampelyset – vi gjør oss klare for ny takeoff.