Fiskeridirektoratet er helt ferdig med sin behandling i første instans av de 104 søknadene om utviklingstillatelser som kom inn.

Totalt er det gitt 82 avslag på søknad om utviklingstillatelser, hvor 12 valgte å ikke påklage vedtaket fra Fiskridirektoratet. 36 klager på avslag er ferdigbehandlet hos Nærings- og fiskeridepartementet – mens 34 saker gjenstår.

To saker har fått medhold i klagesaken fra departementet og er under avklaring hos Fiskeridirektoratet. Den ene er Grieg Seafood Rogaland sin «Blue Farm» og den andre er Albatros Technology med konseptet «AquaBarge».

Ett års behandlingstid

Ekspedisjonssjef i Nærings- og fiskeridepartementet, Yngve Torgersen, sier det er en omfattende prosess å bli ferdig med alle søknadene.

– På et stadium har vi hatt opp mot 1,5 års behandlingstid, fra vi fikk sakene inn til oss og vi fikk de ut igjen. Nå er vi nede på cirka ett år. For tiden sitter vi stort sett og behandler saker som kom fra Fiskeridirektoratet i fjor høst, vi har i underkant av ett års behandlingstid, sier Torgersen.

Siste klagesak som kom inn til departementet var i mai 2020.

Selskap som har avslag til klagebehandling:

Astafjord Ocean Salmon AS

Cermaq Norway AS

Roxel Aqua AS

Lerøy Seafood Group ASA

NSF AS

Arnøy Laks AS

IMO Clean AS

Eidsfjord Sjøfarm AS

Norway Royal Salmon ASA

Aquantum Leap AS

Sustainable Salmon AS

SUS Gladfisk

Dåfjorden Klekkeri AS

Wenberg Fiskeoppdrett AS

Deltamerden AS

Erko Seafood AS

Wilsgård Fiskeoppdrett AS

Gigante Offshore AS

Pelaqua Farming AS

Evne AS

SFD Innovation AS

Mowi AS (Aqua Storm)

Northern Lights Salmon AS

Tombre Fiskeanlegg AS

MOWI AS (Beck Cage)

Green Energy Fish Farming AS

Offshore Salmon AS

Marad Norway AS

Unitech Salmo Solar AS

Subsea Farming AS (Inocap)

Biolaks AS

Kilde: Nærings- og Fiskeridepartementet. (Listen inneholder ikke eventuelle omgjøringsbegjæringer)

– Vi kan ikke gå inn i enkeltsaker, men i gjennomsnitt er det 500 sider eller mer på en sak. Overslaget vi gjorde før sommeren er at det var 20.000 sider som sto igjen å saksbehandle.

– De må smøre seg med tålmodighet, det er rett og slett sånn det er. Jeg kan dessverre ikke si noe annet, sier Torgersen.

Det er mange aspekter som skal vurderes i hver søknad.

– Det er omfattende og vanskelig saksbehandling. Her sitter det både ingeniører, jurister og økonomer på sakene. Det er store og kompliserte saker, med store verdier involvert. Det er ikke noe vi kan ta lett på, påpeker Torgersen.

Noen av disse er klager på tilsagn som er gitt, men der søker ikke fikk tilslag på alle utviklingtillatelsene det ble søkt om. Totalt har 20 søkere fått tilsagn eller delvis tilsagn. 13 av disse har påklaget vedtaket. Status i disse sakene har IntraFish så langt ikke fått oversikt over fra departementet.

Yngve Torgersen, avdelingsdirektør i Nærings- og fiskeridepartement (NFD) Foto: Anders Hannemose Furuset

Semi-lukket anlegg

En av dem som har ventet lenge på svar på klagesaken, er oppdrettsselskapet Northern Lights Salmon (NLS) med søknaden om konseptet «Optifarm». De søkte om tre utviklingstillatelser til det semi-lukkede anlegget.

– Vi har ventet i mange år nå, men anser søknaden som like relevant i dag som den var da. For oss vil det være et spennende prosjekt som vi og våre samarbeidspartnere har stor tro og lyst på. Lang utviklingstid, og høye utviklingskostnader gjør oppstart vanskelig uten utviklingstillatelser, sier styreleder i NLS, Søren Nicolai Balteskard.

«Optifarm» er et semi-lukket anlegg som består av tre hovedkomponenter. En tett og sterk duk som skiller fisken fra det ytre miljøet i det luseførende vannlaget, en patentsøkt filterflåte som pumper inn lusefritt og temperaturoptimalt vann, samt en transportanordning som tillater skånsom flytting av fisk uten eksponering mot potensielt luseholdig vann. Løsningen skal eliminere lusepåslag på villaks og eliminere kjemiske utslipp relatert til avlusning.

– Ferdig utviklet tror vi dette kunne bli en rimelig og effektiv løsning som kan tas i bruk på de fleste sjøanlegg. Vi tror også Optifarm kunne vært til hjelp mot alger, noe vi erfarte i mai 2019. Med noen tilpasninger ville den kunne gi en viss beskyttelse, uten at vi tror det er mulig å filtrere ut algene, sier Balteskard.

NLS har samarbeidet tett med utstyrsleverandøren Nofi om prosjektet.

Søren Nicolai Balteskard i Northern Lights Salmon. Foto: Jon Eirik Olsen

Sitter med følelsen av at det har stoppet opp

Balteskard synes ikke det er så lett for de mindre utviklede konseptene å nå gjennom.

– Det er så store dimensjoner på hele ordningen. Jeg føler vel litt at ordningen er laget for ferdigutviklede prosjekter. Utviklingsarbeidet på søknadene som har fått tilslag, var allerede godt i gang før de søkte. Jeg sitter litt med følelsen av at det har stoppet opp nå. Men plutselig kommer det et svar, jeg tror vår søknad ligger ganske ned langt oppe i bunken nå.

Begrunnelsen for avslaget var at det manglet betydelig innovasjon. Dette er ikke Balteskard enig i.

– Vi mener de plukket konseptet fra hverandre på en måte som vi ikke var enige i. De sammenlignet blant annet den tette duken med et luseskjørt, noe vi mener det ikke er. Vi får se hvordan departementet vurderer saken.

Avslag til SFD Innovation

SFD Innovation venter også på svar på klagesaken sin. De søkte opprinnelig om seks utviklingstillatelser til konseptet «Seafarm Pulse Guard». Teknologien er i prinsippet et strømnett som inaktiverer lakselus i tidlige stadier og hindrer den i å feste seg på laksen

– Vi skulle gjerne hatt svar for lenge siden. Med all saksbehandlingen frem og tilbake, har vi ventet siden 2016. Hele prosessen begynner å bli litt drøy. Men det er likt for oss som for alle andre. Vi må smøre oss med tålmodighet så lenge vi har en plass i køen, sier daglig leder i SFD Innovation, Steffen Kildal.

– Er dere fortsatt like lystne på å realisere prosjektet?

– Vi er absolutt motivert til å få gjennomført prosjektet. Ved et eventuelt positivt vedtak slik prosjektet foreligger, vil vi sette i gang snarest mulig. Vi søkte opprinnelig om seks konsesjoner fordelt på tre lokaliteter. Nå konsentrer vi oss rundt en lokalitet.

Konseptet er et forebyggende tiltak mot lus. Det har tatt mange år og kostet mye å dra frem denne effektive teknologien, og for å komme helt i mål vil utviklingstillatelse være et springende punkt, påpeker Kildal.

Illustrasjon av Seafarm Pulse Guard. Foto: SFD Innovation

– Ferdig utviklet kan teknologien implementeres på så godt som alle merder i Norge. Det er kanskje det som skiller SFD Innovation mest fra de andre søknadene. Vi jobber for en løsning med lang levetid og som er brukervennlig, og både miljømessig og økonomisk bærekraftig.

Han sier løsningen kan implementeres på eksisterende infrastruktur.

– Konseptet skal være med på å løse en av de store utfordringene for konvensjonelt oppdrett, og kan bidra betydelig til økt bærekraft. Det er mange spennende teknologier i utvikling for tiden, og det er ikke bare store stålkonstruksjoner i milliardklassen som vil bidra til framtidens bærekraftige oppdrettsteknologi. Vårt konsept har helt andre egenskaper enn offshore-merdene, og ivaretar det meste av eksisterende infrastruktur, sier Kildal.

Daglig leder i SFD Innovation og Askvik Aqua Steffen Kildal. Foto: Askvik Aqua

Eidsfjord Giant

Eidsfjord Sjøfarm har søkt om 17 utviklingstillatelser til konseptet «Eidsfjord Giant». Også de venter spent på endelig svar fra departementet.

– Vi synes det er lang tid å vente. Men vi håper å få et svar i løpet av høsten, sier Børge Holm, utviklingssjef i Holmøy Maritime. Eidsfjord Sjøfarm er havbruksselskapet i Holmøy-konsernet.

Selskapet planlegger å etablere et lakseslakteri i tilknytning til anlegget «Eidsfjord Giant».

– Det kan skape mange arbeidsplasser i en liten kommune hvis vi får tilslag på søknaden. Det vil bety mye for oss. Det sitter også mange folk rundt om i landet og jobber med prosjektet, blant annet et teknisk fagmiljø i Kongsberg som bare venter på å få komme i gang. Med tanke på korona kan dette være bra for mange.

Konseptet er et lukket system i sjøen med seks tanker på 11500 kubikk i hver tank. Det kan settes ut større settefisk i anlegget, på mellom 2 og 2,5 kilo.

– Det vil gi kort veksttid i sjø. Vi tar inn sjøvann fra dypet, slik at vi ikke får lus inn. Vannet blir også behandlet, så man kvitter seg med luselarver. Vannet som kommer ut vil også bli behandlet. Det er et unikt konsept, mener vi. Ikke alle anlegg kan ligge på land – vi ønsker å bruke de naturgitte fordelene som oppdrett i sjø gir.

Konseptet «Optifarm» til Northern Lights Salmon er et av konseptene om fortsatt venter på svar fra departementet. Foto: Northern Lights Salmon

– Rekkefølgebestemmelsen er viktig

Datoen søknadene kom inn, kan ha mye å bety for om et konsept får tillatelser eller ikke.

– Hvis det har vært gitt en tillatelse til et konsept, og så kommer det en søknad etterpå som er svært lik, da vil det normalt ikke gis tillatelse til dette siste prosjektet. Rekkefølgebestemmelsen er derfor veldig viktig, sier Torgersen i NFD.

Torgersen kan ikke anslå når de kommer til å være ferdig med denne runden.

– NFD har omorganisert seg og det er opprettet en egen havbruksavdeling. En av konsekvensene av omorganiseringen, er at ressursbruken er annerledes. Det er flere folk som jobber med havbruk, og da vil det også bli flere folk på dette sakskomplekset. På den måten vil vi kommer raskere i mål enn vi ville gjort ellers.

– Burde søknadsprosessen vært løst på en enklere måte?

– Vi har valgt å løse det slik denne gangen. Det er litt vanskelig å endre reglene for fotball etter at dommeren har blåst i gang kampen. Vi må i alle fall kjøre oss gjennom denne runden. Det vil være helt naturlig at når vi er ferdig med dette, vil vi evaluere det og se hvordan vi kan gjøre forbedringer, avslutter Torgersen.

Les også disse sakene fra IntraFish:

Her er den første som får konvertert utviklingstillatelser til matfisktillatelser

– Utviklingstillatelser kan bli en dyr omvei til vanlige tillatelser

Fiskeriministeren: Avviser ikke ny runde med utviklingstillatelser