Nå skal han og kolleger finne ut mer om fisken som befinner seg mellom 200 og 1000 meters dyp.

- Det er en nær del av økosystemet, men vi vet veldig lite om det selv om biomassen er stor, sier Melle til Tekfisk.

Forsker Webjørn Melle ved Havforskningsinstituttet. Foto: Kjartan Mæstad, HI

En eller ti milliarder?

Første forskningstokt blir ved juletider. Da tar forskerne med seg de ulike målemetodene ut i Nord-Atlanteren.

I dag er fremdeles

- Tidligere mål har vært at det er en milliard tonn globalt. Et nytt mål hevder at det er ti milliarder tonn. Det er ingen som strengt tatt vet, men på en måte er det ikke så veldig viktig om det er en eller ti milliarder tonn fisk. Det er uhorvelige mengder, og begge anslagene viser at det er mye, sier Melle. 

Han understreker at det ikke betyr at det er enkelt å fiske opp.

- Det er de kommersielle fiskerienes utfordring: Å komme ned med egnet redskap, fange, ta om bord og fremdeles tjene penger. Mitt syn er at prosessering ikke er den store utfordringen, men å få opp fisken med fortjeneste, sier Melle.

Fôr og mat

Fangstteknologien er en av de store utfordringene.

- Det vil være ganske dyrt, og vi kjenner ikke akkurat de teknologiene de vil måtte bruke. Her ligger det mye utviklingsarbeid.

Prosjektet ved Havforskningsinstituttet skal gå over fire år. Når den tid er inne, håper havforskeren at de har et bedre kvantitativt mål på hvor mye mesopelagisk fisk det er. 

- Vi bør ha bedre kunnskap om biodiversiteten i systemet, og kjenne de viktigste veiene for næringsflyt, altså hvem som spiser hvem. Vi bør også forstå mer om hvilken rolle det mesopelagiske systemet betyr for omsetning av karbon i havet, sier Melle.

 Han har stor tro på potensialet for mesopelagisk fisk, selv om det er et krevende fiske.

- Værden trenger mat, og marine produkter er næringsrike. Oppdrettsnæringen trenger også flere marine ingredienser, og trenger å finne nye ressurser. Mesopelagisk fisk kan gi både fôr og høyverdige produkter.

Her kan du melde deg på Tekfisk sitt nyhetsbrev!