Statsminister Erna Solberg presenterte i helgen Norges globale havsatsning for G7-landenes stats- og regjeringssjefer. Satsingen omfatter blant annet opprettelsen av et internasjonalt høynivåpanel for bærekraftig havøkonomi, 280 millioner kroner til bekjempelse av marin forsøpling og en forskerkonferanse for verdens fremste haveksperter.

 Konferansen er lagt til Bergen, og Havforskningsinstituttet (HI) står som vertsinstitusjon.

Det melder HI i en pressemelding mandag.

Bærekraftig forvaltning

Vitenskapsbasert forvaltning er en nøkkelfaktor i regjeringens havstrategi. Under G7-møtet i Quebec holdt Solberg innlegg om bærekraftig forvaltning og utnyttelse av havet. Solberg viste blant annet til hvordan Norge har lykkes med en vitenskapsbasert forvaltning av torsken i Barentshavet – verdens største torskebestand, og viste blant annet til det vellykkede norsk-russiske samarbeidet for å bekjempe ulovlig fiske.

Sluttrapport til FN

I høst inviteres 150 av verdens fremste haveksperter til Bergen. Ekspertene skal gi innspill til høynivåpanelet for bærekraftig havøkonomi, der tretten regjeringssjefer er medlemmer. Panelets arbeid skal munne ut i en sluttrapport som legges frem for FN i 2020.

– Statsminister Erna Solberg har tatt en global lederrolle i forvaltningen av verdenshavene. Havforskningsinstituttet er glad og stolt over å stå som vertskap for konferansen som innleder dette viktige arbeidet, sier havforskningsdirektør Sissel Rogne.