Aryo Wiryawah har jobbet som rekeoppdretter i Indonesia siden 2001. Liris Maduningtyas ble ansatt som praktikant i selskapet for få år siden. Nå er han styreleder, og hun daglig leder. Sammen utvikler de sensorer og beslutningsstøtteverktøy til bruk i rekeoppdrett.

– På de 17 årene jeg jobbet som rekeoppdretter, var det nesten ingen teknologiutvikling. Alle gjør det samme hele tiden, sier Wiryawah til Tekfisk.

Mye sykdom

Med ny teknologi som er tilgjengelig og ikke så dyr, mener han tiden er inne for å implementere nye verktøy i industrien.

Jala har dermed utviklet et beslutningsstøtteverktøy som hjelper rekeoppdretterne til å ta riktige avgjørelser. 

– 90 prosent av oppdretterne har minst en sykdom blant rekene sine. Det koster milliarder hvert år. Vi så at det var noe som manglet i industrien. Det var ikke teknologi, men data som kan hjelpe dem, sier Maduningtyas.

Liris Maduningtyas i Jala sammen med kunde Ilham Priyanto. Foto: Privat

Gikk på en smell

Med sensorer blir informasjon om blant annet vannkvaliteten samlet inn, og systemet viser med blå og røde søyler om alt er som det skal i anlegget. Gründerne har også utviklet egne sensorer som snakker med systemet deres.

– Siden i vår har vi økt salget med 40 prosent. 150 rekedammer bruker Jala, sier den daglige lederen.

De to har vært i Bergen siden begynnelsen av april

, mens resten av selskapets ti ansatte har vært igjen i Indonesia.

Jalas første prototype var klar i 2015. 

– Vi startet med salg i 2016, men vi mislyktes, og solgte bare tre enheter, sier Maduningtyas.

– Vi gjorde en feil, vi konsentrerte oss om maskinvare, og trodde det holdt med utstyr. Etter hvert innså vi at oppdretterne trengte mer enn dingser, de trengte systemer som kunne støtte dem, supplerer Wiryawah.

På pengejakt

De er nå på investorjakt, og har planer om å hente inn 600.000 dollar. Ifølge gründerne er halvparten så godt som sikret. 

– Vi har fått hjelp til å gjøre den jobben gjennom Hatch, sier Maduningtyas.

Rekeoppdrettere i Indonesia produserte 305.000 tonn reker i fjor, og produksjonen er ventet å øke til 335.000 tonn i år, ifølge Undercurrent News. Landet har 95.000 rekeoppdrettere, ifølge Jala.

– Det rekeindustrien trenger er datastøtte, og det prøver vi å bygge, sier Maduningtyas.

Snart skal gründerne tilbake til Indonesia.

– Planen er å synkronisere alt vi har gjort her, strukturere teamet vårt og gå ut mot kunder og investorer, sier de. 

Les også: 


Les også: 


Les også: