I fjor fusjonerte First Process og Havyard MMC og slo sammen kompetanse på håndtering av fisk på land og på båt. Nå har fusjonen gitt konkrete resultat i form av den aller første ordren på en prosessfabrikk for ombordproduksjon, ifølge en pressemelding fra Havyard.

Fabrikken skal om bord i den

som skal leveres fra Vard vinteren 2020.

Administrerende direktør i MMC First Process, Petter Leon Fauske, sier dette er et segment de har satset på og at denne ordren er et gjennombrudd.

- Dessuten er Havfisk med sin store flåte og kompetanse en strategisk viktig kunde. Derfor er vi veldig fornøyde med ordren, sier han.

First Process har siden 90-tallet levert fabrikksystemer til landanlegg mens MMC har en like lang historie når det gjelder håndtering av fisk om bord i båtene. Ut fra dette er det satt sammen et team som nå skal bygge og levere den første prosessfabrikken til en fiskebåt.

Tester nyvinningen RID-pumpe

Arve Breivik, Area Sales Manager Onboard Production hos MMC First Process, forteller de skal levere alt som trengs i en HG (head and gutted)-fabrikk.

- Vi leverer transport, heiser, binger, pumper, sløyemaskin, alt som skal til for å kappe og sprette fisken. Båten skal også ha industrirekelinje med tilhørende utstyr.

I tillegg kommer MMC First Process’ pakkelinje for de fryste fiskeblokkene og utstyr for produksjon av ferskfisk iset i kar.

Breivik sier de nå skal bygge fabrikken på land og sørge for at alt fungerer før de plasserer den om bord.

- Det er viktig å levere på en slik måte at både vi som har bygd og de som skal bruke er stolte av fabrikken.

Den nye tråleren til Havfisk skal fiske både hvitfisk og reker. I rekefisket tar de også i bruk den nyutviklede RID-pumpen fra MMC First Process. Pumpen bruker prinsippet fra Arkimedes’ skrue og lukkede rør slik at rekene blir pumpet gjennom fabrikken på en mer skånsom og hygienisk måte enn med transportbånd. 

RID-pumpen har i tester vist at kvaliteten blir bedre og at kapasiteten øker på grunn av jevnere mottak og høyere utnyttelse av vekter. Med bruk av RID-pumpe ligger rekene hele tiden i kjølt vann. Da holdes temperaturen nede og du sparer energi på innfrysing.

Kompetansen på plass

Webjørn Barstad, konsernsjef i Havfisk ASA, sier han ser frem til å samarbeide med MMC First Process.

- Vi gikk ut med en anbudskonkurranse, og MMC First Process leverte det samlet sett beste tilbudet. Selskapet og folkene kjenner vi fra før, så vi vet at kompetansen er på plass. Utstyret er også stort sett kjent, men det blir spennende å teste ut RID-pumpen som er ny for oss.

RID-pumpen blir installert som et eget innovasjonsprosjekt.

- Her vil vi teste ut om teknologien behandler fangsten på en enda mer skånsom og effektiv måte enn eksisterende teknologiløsninger, samtidig blir transportløsningen fremover i fabrikken vesentlig mer fleksibel og enkel å bygge inn.

Her signeres kontrakten. Bak fra venstre: Kristian Furnes Prosjektleder VARD, Stig Skjong Byggeleder Havfisk, Stein Oksnes Teknisk Direktør Havfisk, Petter Leon Fauske Administrerende Direktør MMC First Process, Frank Abelseth Prosjektleder MMC First Process, Arve Breivik Area Sales Manager On Board Production MMC First Process. Fremme fra venstre: Isabel Holmeset Prosjekt Innkjøper VARD, Frank Edvard Vike Sales Manager Sea MMC First Process. Foto: Pressefoto