Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfond (FHF) lyste i vår ut midler til prosjekter som skal se på hvor mye plastutslipp i havet som stammer fra sjømatnæringen, hvordan utslipp kan reduseres - samt å øke kunnskap om mikro- og nanoplast i fisk. 

 Nå er det gitt tilsagn til tre ulike forskningsmiljøer som skal studere disse problemstillingene og oppstart av de fire prosjektene er rett rundt hjørnet. Det melder FHF i en pressemelding. 

  • Det første prosjektet er tildelt SALT Lofoten ved Hilde Rødås Johnsen, som skal se på skal se hvordan mengden marin plast på avveie fra fiskeri- og havbrukssektoren kan reduseres. Prosjektet skal gjøres i samarbeid med Nordlandsforskning og Marine Institute ved Memorial University, Canada og næringsaktørene Havfisk, Hermes, Salten Aqua og SinkabergHansen.
  • Det andre prosjektet er tildelt Norwegian Research Centre (NORCE) ved Alessio Gomiero. I samarbeid med Skretting, Marine Harvest, AquaGroup, Veterinærinstituttet og Havforskningsinstituttet skal NORCE prøve å identifisere utslippskilder til både makro- og mikroplast fra akvakulturnæringen. I prosjektet skal de også se på hvor mye av denne plastikken som finnes igjen i omgivelsene rundt anleggene. Det skal kartlegges plastikkutslipp (mikro- og makroplast) fra alle komponenter i anlegget. 
  • Det tredje prosjektet er tildelt SINTEF Ocean ved Jannicke Fugledal Remme. Prosjektet har som hovedmål å kartlegge innhold av mikroplast og plastmyknere i marine ingredienser til humant konsum og fòr. Innhold av mikroplast og plastmyknere i norsk sjømat er i dag ikke kjent.
  • Det fjerde prosjektet er også tildelt NORCE ved Marte Haave. Sammen med Havforskningsinstituttet, Norsk Institutt for Luftforskning og Lerøy Seafood skal en undersøke mengden plast i laks, samt undersøke hvilke organer plasten tas opp i og eventuelt akkumuleres i. Dette gjøres i stor grad for å kunne si noe om hvilke vev det er hensiktsmessig å studere for å kunne si noe om plastopptaket i fisken.