Årlig slipper de kommunale renseanleggene 900 tonn fosfor ut i sjøen. Oppdrettsnæringen slipper ut 9.000 tonn. Det gjør bedriften Scanship i Tønsberg noe med. Bedriften leverer løsninger som gjør om avfallet fra skip og oppdrettsanlegg til energi og aktivt kull, melder Tønsberg Blad.

Utslippet av fosfor fra oppdrettsnæringen tilsvarer hva en befolkning på 55 millioner mennesker ville sluppet gjennom avløpsnettet. Når forskere frykter verden kan gå tom for mineralsk fosfor, er det for dyrebart å sende dette grunnstoffet rett i havet, mener administrerende direktør Henrik Badin.

Anlegget som testes ut nå består av en kvern som maler opp ulike former for avfall og deler dem opp i pellets. Deretter blir massen sluppet ned i en reaktor som kan sammenlignes med en stor mikrobølgeovn uten tilgang til oksygen. En pyrolytisk prosess danner en energirik syntesegass med mye hydrogen, samt aktivt karbon. Gassen kan brukes til oppvarming, men også til å lage elektrisk strøm.

Til avisa sier Badin at det er viktig at oppdrettsnæringen forhindrer dette og innfører den typen teknologi Scanship leverer for slamhåndtering.