IntraFish meldte i går at

og holder seg oppdatert om utslipp fra fregatten «KNM Helge Ingstad», som nord for Sture-terminalen i Øygarden kommune i Hordaland torsdag morgen. Rundt 10 kubikkmeter med helikopterdrivstoff fra fregatten havnet i sjøen.

Ifølge Havforskningsinstituttet har forskere nå kartlagt spredning av eventuelle utslipp og skal analysere prøver av fisk fra oppdrettsanlegg i området.

Kystverket leder operasjonen ved vraket, mens Havforskningsinstituttet er en del av den rådgivende gruppen knyttet til denne hendelsen.

– Utslippet etter denne hendelsen ser ut til å være avgrenset per nå, sier forskningssjef for miljøkjemi ved HI, Jarle Klungsøyr.

Basert på modeller av drivbaner, har HI tatt ut prøver fra syv oppdrettsanlegg i nærområdet. 140 oppdrettslaks blir levert til instituttet for analyse.

– Vi skal undersøke om laksen er blitt forurenset av utslipp fra det havarerte fartøyet, forteller Klungsøyr.

– Vi måler innhold av flyktige, aromatiske oljekomponenter. Ut fra dette kan vi si om fisken har vært eksponert for forurensning, og eventuelt om kvaliteten er blitt forringet.

Tankskipet som unnslapp hendelsen med lettere skader, var fullastet med 625.000 fat med råolje om bord. Det tilsvarer rundt 99.366.875 liter, dersom hvert fat inneholder 42 amerikanske gallons (tilsvarer 158,9 liter), melder NRK fredag. 

Kystverket undersøkte skadeområdet fredag morgen. De melder at det er svært lite forurensning igjen. 

– Det er også svært lite som lekker ut fra havaristen. Dette kontrolleres med lenser, skriver kystverket på sin nettside.